< Terug naar vorige pagina

Project

Culturele hybriditeit op de post-koloniale school. De culturele identiteit van het Congolese elitaire post-koloniale secundaire onderwijs.

Dit onderzoeksproject bestudeert de culturele identiteit van het elitaire Congolese postkoloniale secundair onderwijs. Als gevolg van de koloniale erfenis, en, tegelijkertijd de reactie daartegen, lijkt het post-koloniale onderwijs in Congo fundamenteel 'westers georiënteerd' en 'verwesterend' te zijn gebleven tot op de dag van vandaag. Pogingen tot hervorming van het onderwijs, met name geïnspireerd door de authenticiteit-campagne die door Mobutu werd gelanceerd in 1971, lijken hun doel te hebben gemist: het herstellen van de band van de Congolese bevolking met de ‘eigen culturele wortels’, en het verwerpen van vreemde (‘Westerse’) invloeden die haar werden opgelegd. Tenminste, dit is de kritiek die door diverse nationale en internationale onderwijsexperts werd geuit vanaf de jaren 1960. Dit onderzoek wil een antwoord bieden op de vraag hoe het internaliseren van en het assimileren met ‘Westerse’ leerprocessen zich in de praktijk afspeelde. Met andere woorden, in welke mate werden Congolese leerlingen geassimileerd met de cultuur uit de voormalige metropolis? Welke tussenliggende culturen ontstonden er als gevolg van deze ‘Westerse’ leerprocessen en leeromgeving?

Hoewel er reeds studies over koloniaal onderwijs en over de post-koloniale onderwijsbeleid bestaan, werd er nog geen onderzoek gedaan naar de pedagogische en didactische acties op micro niveau. Dit onderzoeksproject wil doordringen tot het klasniveau om inzicht te krijgen in de manier waarop leerlingen hun tijd op ‘verwesterende’ scholen hebben ervaren en hoe ze zich die herinneren, in een maatschappij die tegelijkertijd streefde naar ‘authenticiteit’. Op methodologisch vlak wordt dit gedaan door een aantal historische bronnen te combineren met gevalsstudies, namelijk twee katholieke secundaire scholen voor jongens in de grote steden van het land, Kinshasa en Lubumbashi. Een analyse van archiefstukken en leerboeken wordt gecombineerd met oral history interviews van oud-leerlingen en docenten. De nadruk wordt gelegd op de vakken geschiedenis en Frans. Het is precies deze combinatie van bronnen die een meer genuanceerd en ongetwijfeld gedifferentieerd inzicht in de onderwijspraktijk van een post-koloniale land zal geven.

Datum:1 okt 2012 →  31 dec 2019
Trefwoorden:History of education, Congo, Cultural identity
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project