< Terug naar vorige pagina

Project

Computationeel onderzoek naar het katalytisch mechanisme van Staphylococcus aureus transglycosylase: design en chemische synthese van nieuwe inhibitoren.

Geneesmiddelen-resistentie van bacteriën ten opzichte van de huidige antibiotica is een toenemend probleem dat ernstige gevolgen kan hebben indien er geen nieuwe oplossingen naar voor worden geschoven. De meeste penicilline antibiotica werken in op de celwand van de pathogenen via inhibitie van het transpeptidase eiwit dat mede instaat voor de synthese van de essentiële glycaan ketens in de celwand. Een alternatief eiwit dat eveneens essentieel is bij de synthese van dit glycaan is het transglycosylase enzyme. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de polymerisatie van de suikerketens die het skelet van de glycaanstruktuur uitmaken. Op dit moment zijn er nog geen geneesmiddelen beschikbaar die een werkingsmechanisme hebben dat gebaseerd is op inhibitie van dit eiwit, maar inhibitie van het enzyme leidt tot inhibitie van de bacteriële groei. Het voorgestelde project gaat aan de hand van uitgebreide computersimulaties het werkingsmechanisme van dit transglycosylase eiwit bestuderen. Op basis van de resultaten van deze moleculaire dynamica studies zullen chemische voorstellen geformuleerd worden voor de synthese van nieuwe inhibitoren van het eiwit. De synthese zal plaatsvinden in een collaboratie met de Katholieke Universiteit van Leuven. De gesynthetiseerde stoffen zullen op hun antibacteriële eigenschappen getest worden in een collaboratie met de Universiteit van Luik.
Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:MOLECULAIRE DYNAMICA, CHEMOINFORMATICA, ORGANISCHE SYNTHESE, COMPUTERONDERSTEUNDE MOLECULAIRE MODELLERING
Disciplines:Organische chemische synthese, Bio-informatica en computationele biologie niet elders geclassificeerd, Infectieziekten