< Terug naar vorige pagina

Project

Cognitieve biases in hoe managers en politici prestatie-informatie gebruiken: verschillen tussen actoren en moderatie door de zachte of harde aard van prestatiemanagement

Overheden wereldwijd hebben middelen besteed aan het introduceren van prestatiemanagementsystemen. Centraal in dergelijke systemen staat prestatie-informatie. Veel studies hebben onderzocht waarom managers en politici beschikbare prestatieinformatie gebruiken, maar er zijn nog kennislacunes met betrekking tot hoe ze die informatie precies gebruiken. Met andere woorden, we weten onvoldoende over hoe ze die informatie concreet verwerken en over hoe ze erop reageren. Dat is nochtans belangrijk want de verschillende manieren waarop men prestatie-informatie kan gebruiken zijn niet allemaal even functioneel of rationeel.

Dit onderzoek zal dat benaderen vanuit een gedragskundige invalshoek door te onderzoeken welke rol cognitieve biases spelen in hoe managers en politici prestatie-informatie gebruiken. Daarbij zal het aandacht schenken aan verschillen tussen managers, meerderheidswetgevers, oppositiewetgevers en uitvoerende politici. Bovendien zal het bestuderen in welke mate die biases gemodereerd worden door de zachte of harde aard van het prestatiemanagement, wat verwijst naar het onderscheid tussen een focus op verantwoording (hard) en een focus op leren (zacht).

Het onderzoek zal plaatsvinden in Vlaamse gemeenten, waar survey vignette experimenten zullen worden uitgevoerd met topmanagers, raadsleden, burgemeesters en schepenen. Het zal inzicht verwerven in focuspunten voor mogelijke "debiasing interventies" en in hoe men effectieve prestatiemanagementsystemen kan ontwikkelen.

Datum:1 okt 2019 →  26 nov 2022
Trefwoorden:Public management, Performance management
Disciplines:Publiek management
Project type:PhD project