< Terug naar vorige pagina

Project

Chinese filosofie en haar etnische minderheden: ethniciteit, religie, en nationale identiteit in het hedendaagse Chinese denken en de discipline van de "etnische minderheidsfilosofie" (3E002420)

Dit project wil de geschiedenis van de moderne Chinese filosofie herdenken door de allereerste studie te bieden van de academische discipline van de U+201Cetnische minderheidsfilosofieU+201D in China. Het project zal zich toespitsen op de relatie tussen de nieuwe categorie├źn U+201CfilosofieU+201D en U+201CreligieU+201D en de conceptualisatie van etniciteit in het twintigste-eeuwse en hedendaagse Chinese denken. U+201CEtnische minderheidsfilosofieU+201D ontstond pas in de jaren 80 na de mao├»stische periode, maar gaat terug op eerdere opvattingen over de relatie tussen filosofische, religieuze, en etnische identiteit bij de eerste generaties academisch geschoolde filosofen in China tijdens de Republikeinse periode (1911-1949). Deze relatief nieuwe discipline getuigt van de toenemende ideologische en institutionele druk waaraan (religieuze) minderheden in China vandaag de dag onderhevig zijn. Het probleem van U+201CminderheidsfilosofieU+201D zal bestudeerd worden in de context van de heropleving van confucianistische filosofie als een soort U+201Cciviele religieU+201D in de Volksrepubliek. Het project zal volgende drie centrale vragen behandelen: 1) Hoe heeft de moderne Chinese filosofie haar eigen relatie tot religie en etniciteit opgevat? 2) Hoe ontstond U+201Cetnische minderheidsfilosofieU+201D en wat is de bredere relevantie van deze discipline voor ons begrip van de Chinese intellectuele geschiedenis? 3) Wat kan de drieledige relatie tussen filosofie, religie, en etniciteit ons leren over hoe filosofie beoefend wordt in hedendaags China?

Datum:1 nov 2020  →  Heden
Trefwoorden:contemporary Chinese philosophy, ethnicity in modern Chinese intellectual history, religion in modern China
Disciplines:Geschiedenis van de filosofie, Geschiedenis van religies, kerken en theologie, Filosofie van religie, Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Filosofie niet elders geclassificeerd