< Terug naar vorige pagina

Project

Cement, papier, discourse: concurrerende krachten in het maken van een olie stad, Sekondi-Takoradi, Ghana

Sekondi-Takoradi is de derde grootste stad van Ghana met een geschatte bevolking van 550.000 (Ghana Statistical Service, 2012) en staat ook bekend als de “Twin City” met zijn 2 stedelijke centra. In 2007 werden er grote olie reserves ontdekt 134 km van de kust, commerciële olie-ontginning ging van start in 2010. Door deze olie-vondst treedt er nu een versnelde urbanisatie op in Sekondi-Takoradi. Sekondi-Takoradi is een speculatieve stad, gekenmerkt door petro-urbanisatie: urbanisatie gedreven door ‘oil money’, zoals lokaal genoemd, of petro-geld.

Sekondi-Takoradi is een stad met vele gezichten, verankert in het verleden met een haven en een stadsplanning die dateren van de jaren ’30, maar ook erg toekomstgericht met zijn nieuwe identiteit van de ‘olie stad’. Deze doctoraatsthesis presenteert een spatio-temporale analyse van de stad Sekondi-Takoradi. De impact van olie exploratie en exploitatie op het dagelijkse leven staat centraal met een focus op urbanisatie, urban management, land, chieftaincy en toekomst-potentieel zoals het ervaren en gecreëerd wordt door verschillende actoren in de stad. De onzichtbare aanwezigheid van olie heeft tot een algemene sfeer van speculatie geleid in Takoradi. Er is een influx van investeerders, een versnelde industrialisatie van het peri-urbane gebied, een boom in vastgoed projecten en een stijging van landprijzen en levenskost. Met de creatie van de corporate idenitity als olie stad, wordt een moderne stad verbeeld door de stedelijke planners: een stad van wereldklasse met een ‘passende’ infrastructuur. Dit discourse van “Takoradi als de nieuwste Afrikaanse olie stad” wordt uitgedragen door de media, Ghanese en buitenlandse zakenmensen en vele stedelingen. In dit discourse wordt Takoradi voorgesteld als een moderne, kosmopolitaanse stad, een olie stad. Land, eigendom, autoriteit en citizenship zijn gecontesteerd in deze nieuwe context. Zichtbare en onzichtbare claims worden gemaakt, traditie wordt heruitgevonden, en identiteiten worden hervormd.

Door de plotselinge groei van inwoners hangt de stedelijke autoriteit (STMA) af van een variatie van ‘governing institutions’ om de nodige diensten te bezorgen. De ontdekking van olie heeft uitdagingen gecreëerd, maar ook mogelijkheden die dromen en visies voor de toekomst informeren, voor zowel stedelijke planners en managers als inwoners. De multipliciteit van toekomstvisies materialiseert doorheen de stad in de vorm van shopping malls, protesten tegen die shopping malls, gated communities en new town developments.

In het dromen over, en het claimen van, de toekomst speelt het verleden ook een belangrijke rol. Leden van koninklijke families in de stad mobiliseren de archieven als een verzekering voor hun positite als chief in een groeiend veld van urban management spelers. Historische documenten en zelf-geschreven geschiedenissen spelen een centrale rol in claims op afkomst, land en macht.

Een analyse van de geplande New Town Development (King City) in de periferie van Sekondi-Takoradi wordt besproken als een voorbeeld van de veranderende rol van traditionele autoriteiten in urban management en planning. Land speelt een centrale rol in deze transformatie van traditionele autoriteiten in een stedelijke context. Het speculatieve project van King City creëert nieuwe toekomstvisies die zich materializeren in een nieuw paleis voor de chief van Takoradi in afwachting van zijn geaspireerde rol in de groeiende stad, en voor de peri-urbane inwoners een weg die hun tot stedelijke inwoners zal maken. 

Datum:27 feb 2012 →  16 dec 2016
Trefwoorden:material culture, urban anthropology, petro-urbanism, traditional authorities
Disciplines:Antropologie
Project type:PhD project