< Terug naar vorige pagina

Project

Bruxelles ma belle. Bruxelles mortelle. Mortaliteit in het arrondissement Brussel aan het begin van de 20ste eeuw (1890-1910) (FWOTM739)

De sterftetransitie, een veelvuldig bestudeerd onderwerp in de demografie, was geen homogeen proces. Verschillen in de vooruitgang van de levensverwachting werden waargenomen tussen territoriale eenheden, net als onderbrekingen in de tijd. Tussen 1890 en 1910 ervoer de mannelijke volwassen populatie van de stad en het district Brussel oversterfte. Het sterftecijfer was er veel hoger dan in sterk geïndustrialiseerde steden en districten, zoals Luik en Bergen. Het was ook hoger dan dat van grote en belangrijke Vlaamse steden en de omliggende districten, zoals Antwerpen en Gent. Tot nu toe is het onduidelijk wat de aard en de oorzaken van deze gezondheidsnadelen waren.



De eerste doelstelling van dit onderzoeksproject omvat het gebruik van unieke historisch-demografische bronnen om de mortaliteitspatronen van de Belgische districten en grootste steden tussen 1890 en 1910 te reconstrueren. Dit zal duidelijk maken hoe de leeftijds- geslachts- en oorzaakspecifieke sterftecijfers van het Brusselse district en van de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verschilden van de andere Belgische districten en grote steden. In aanvulling daarvan zal de consistentie van deze mortaliteitsverschillen doorheen de tijd worden nagegaan. De tweede doelstelling is om te verklaren welke factoren verantwoordelijk waren voor de oversterfte in Brussel. Kwantitatieve en kwalitatieve bronnen zullen gecombineerd worden om de sterftecijfers en gezondheidsevoluties te interpreteren. Er zal worden gefocust op de impact van de hygiënische omstandigheden, werkcondities, individuele gewoonten, de aanwezigheid van migranten en medische preventie, behandeling en infrastructuur. Tenslotte zullen sterftecertificaten worden gebruikt om op individueel niveau na te gaan welke relatie er bestond tussen mortaliteit en mensen hun beroep en woonplaats.



Door te focussen op de mortaliteitservaring van de Brusselse populatie, zal dit project beter inzicht verschaffen in de leefomstandigheden van een grote hoofdstedelijke en industriële omgeving buiten Engeland. Dergelijk onderzoek ontbreekt grotendeels in de bestaande literatuur. Het project zal bijgevolg ook een grote bijdrage leveren aan het historische debat betreffende de relatie tussen stedelijke groei, industrialisatie en mortaliteitswijzigingen.

Datum:1 okt 2014 →  30 sep 2018
Trefwoorden:Mortality, Brussels, Social inequalities, Historical demography
Disciplines:Sociologie van gezondheid