< Terug naar vorige pagina

Project

Bouwen aan stedelijke veerkracht door solidaire invulling van Waiting Spaces in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) ken een overvloed aan on(der)gebruikte ruimtes die wacht op (her)bestemming (GSSO, 2006; ADT/ATO, 2016). Uit eerder onderzoek is gebleken dat tijdelijk gebruik van dergelijke ‘Waiting Spaces’ een belangrijke rol kan spelen in de herontwikkeling van de stad en een alternatieve benadering bieden voor de creatie van collectieve ruimtes. Naarmate praktijken van tijdelijk gebruik echter meer ingeburgerd geraken, ontstaan er echter nieuwe vragen, zoals rond welke gebruikers het recht hebben om deze ruimtes - die voorheen verwaarloosd werden door de reguliere stedelijke actoren en daarom bij uitstek beschikbaar bleven voor alternatieve, meer kwetsbare gebruikers - te claimen.

Dit onderzoek situeert zich in de context van het project 'SWOT-Mobile', dat wordt ondersteund door BHG (Innoviris) in het kader van het Co-create-programma. Dit 3-jarig project (2017-2019) wordt momenteel uitgevoerd door de faculteit Architectuur van de K.U. Leuven, in samenwerking met de Samenlevingsopbouw Brussel (SOB) en Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Doorheen dit doctoraat - gebaseerd op interactie tussen onderzoek en praktijk in de context van het SWOT-Mobiel Living Lab - willen we aan het licht brengen hoe tijdelijk gebruik van Waiting Spaces, met het oog op het bouwen aan de stedelijke veerkracht, op een co-creatieve manier en door solidaire invulling in de praktijk kan worden gebracht. We willen ook de randvoorwaarden en gevolgen hiervan begrijpen voor het domein van architectuur en stedenbouw.

Datum:16 okt 2018  →  30 jun 2020
Trefwoorden:temporary use, Waiting Spaces, Brussels-Capital Region, Living Lab, co-create, urban resilience, Solidary Mobile Housing
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project