< Terug naar vorige pagina

Project

To bio or not to bio - Onderzoek naar de kenmerken en de inzetbaarheid van isolatiematerialen met een lage milieu-impact

Gebouwen hebben een enorme impact op ons milieu, slorpen massaU+2019s energie op en leveren een belangrijke bijdrage in de wereldwijde CO2-emissies. Er is niet enkel het energieverbruik voor verwarmen maar er zit ook een grote hoeveelheid ingebedde energie in de toegepaste bouwmaterialen. In de evolutie om op energetisch vlak steeds performanter te (ver)bouwen weegt de milieu-impact van de toegepaste materialen steeds meer door. Een groot potentieel in de verantwoorde omgang met ons klimaat zit dus in de reductie van de milieu-impact van bouwmaterialen. 

Binnen het TETRA project U+201CTo bio or not to bioU+201D wordt het potentieel van bio-gebaseerde isolatiematerialen onderzocht. Binnen het project wordt een digitale kennistool ontwikkeld die materiaalprestaties en toepassingsmogelijkheden van bio-gebaseerde isolatiematerialen in kaart brengt en afweegt tegenover gekende materialen. De kennistool wordt aangevuld met bouwdetails en best-practice praktijkvoorbeelden. Daarnaast worden 3D schaalmodellen ontworpen en gebouwd.

Datum:1 mei 2020  →  Heden
Trefwoorden:isolatiematerialen, Biogebaseerde bouwmaterialen, milieu-impact
Disciplines:Life cycle analyse van bouwmaterialen, Bouwtechnologie, Bouwfysica