< Terug naar vorige pagina

Project

Bepaling van transverse-impuls-afhankelijke parton-distributiefuncties a.h.v. diep-inelastische verstrooiing en Drell-Yan data met de Parton Branching methode.

De zoektocht naar fenomenen voorbij het Standaardmodel van de deeltjesfysica vereist een hoge precisie van voorspellingen van eindtoestanden die resulteren uit deeltjesbotsingen bij hoge energie. Eén van de belangrijkste onzekerheden in theoretische voorspellingen is afkomstig van parton-distributiefuncties, waarvan de evolutie beschreven wordt door kwantum-chromodynamica. The "Parton Branching" methode, die ontwikkeld werd door o.m. de UAntwerpen groep, laat toe om de state-of-the-art beschrijving, gebaseerd op collineaire factorisatie, te verbeteren door het invoeren van de transverse vrijheidsgraden van partonen in hadronen. Met dit project stellen we voor om deze methode toe te passen en fits te maken van transverse-impuls-afhankelijke parton-distributiefuncties aan data van diep-inelastische verstrooiing en Drell-Yan productie bij de HERA and LHC versnellers. Deze nieuwe fits zullen kleur-coherentie effecten beschrijven via een dynamische resolutie schaal voor gluonen bij lage energie en zullen transverse-impulse-afhankelijke splitting-functies gebruiken. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan een hogere precisie van theoretische voorspellingen.
Datum:15 jul 2021 →  14 jul 2022
Trefwoorden:LARGE HADRON COLLIDER (LHC), QUANTUM CHROMODYNAMICA, PARTON DISTRIBUTIE FUNCTIES
Disciplines:Experimentele deeltjesfysica, Hoge-energiefysica, Fenomenologische deeltjesfysica, Theoretische deeltjesfysica