< Terug naar vorige pagina

Project

BEOORDELING EN VERBETERING VAN DE DIEETRECONTACT VAN MICRONUTRIËNTEN (ZINK, IJZER EN KOPER): EEN PROEF VAN GEMEENSCHAPPELIJKE BONEN (Phaseolus vulgaris L.) IN MAKUENI, KENIA.

Achtergrond: ondervoeding blijft een uitdaging in Kenia, waarbij tekorten aan micronutriënten veel voorkomen. Peulvruchten zijn betaalbare en zeer goede bronnen van eiwitten, vitaminen en mineralen. Hun consumptie blijft laag, mogelijk als gevolg van zorgen over winderigheid, lange kooktijden en attitudes die ze beschouwen als inferieur voedsel. Ze zijn overal verkrijgbaar in Kenia en daarom zou het bevorderen van de consumptie van hun verbeterde producten een grote aanvaardbaarheid hebben. Doel: beoordeling van de status van zink, ijzer en koper en mogelijke associaties met het profiel van andere voedingsmerkers. Vaststellen van inname via de voeding en bepalen van de houding ten opzichte van peulvruchten. Vaststellen van het effect van verbeterde peulvruchten en producten met toegevoegde waarde op de algemene gezondheid en voedingsstatus in dierstudies voor proof of concept en opschaling naar menselijke interventies. Bepalen van de voedingsimplicatie van peulvruchten / producten voor het ontwerpen van beleidsrapporten en uitgebreide op bewijs gebaseerde voedingsprogramma's. Methoden: In de eerste stap zal een cross-sectioneel onderzoek worden uitgevoerd om gegevens te verzamelen over inname via de voeding, socio-demografische informatie, fysieke activiteit, gezondheidsstatus, voedselkeuze, antropometrie en biomarkers met voedingsstatus. Peulvruchten zullen worden gebruikt om interventievoedsel te ontwikkelen. Statistische modellen zullen het potentiële effect van peulvruchten met interventieproducten op de prevalentie van onvoldoende inname van micronutriënten en tekort aan micronutriënten schatten. Sensorische evaluatie zal worden beoordeeld met behulp van hedonische schalen. Effectiviteitsproeven zullen worden gebruikt om de relatie tussen intake en gezondheidstoestand te beoordelen. Beschrijvende en inferentiële statistieken zullen worden gebruikt (p <0,05).

Datum:16 nov 2018 →  16 nov 2022
Trefwoorden:legumes, micronutrients, type 2 diabetes
Disciplines:Endocrinologie en metabole ziekten
Project type:PhD project