< Terug naar vorige pagina

Project

Belgische Antarctische Meteorieten en Micrometeorieten om de evolutie van het zonnestelsel te documenteren. (FOD42)

Sinds 2009 hebben gezamenlijke Belgisch-Japanse missies in Antartica (SAMBA-project) meer dan 1200 zeer ongerepte en unieke meteorieten hersteld van de blauwe ijsvelden rond het Sor Rondane-gebergte. Dit nieuwe Antarctische project breidt het Belgische meteorietpatrimonium aanzienlijk uit en stimuleert de meteorietcuratie en het onderzoek aan federale instituten en universiteiten in België, ondersteund door de projecten BELAM en ADMUNDSEN - BELSPO.
Meer recent (2013) werd een even rijke en ongerepte verzameling micrometeorieten teruggevonden in de sedimentaire vallen bij de bergtoppen van Sor Rondane. Deze nieuwe BRAINS-projecten bouwen voort op en breiden de geassembleerde expterise uit, en centra in een aantal veelbelovende, maar eerder onontgonnen onderzoekskansen die worden geboden door deze waardevolle set nieuw gevonden buitenaardse monsters.
Deze studie omvat:
- een gedetailleerde studie van micrometeorieten en hun ingenieuze texturen om hun precursoren van het moederlichaam beter te documenteren, het continuüm te kwantificeren tussen niet-gesmolten en volledig gesmolten voorwerpen, en de effecten van snel smelten, smeltafscheiding en silicaat-metaalsegregatie op de petrologische, chemische en isotoopkenmerken van de precursormaterialen.
- een nauwkeurige beschrijving van de isotoopanomalieën die voorkomen in bulk meteorietmonsters, en hun tegenhangers in de samenstellende mineralogische fasen gemeten met in situ massaspectrometrie om de aanwezigheid en vernietiging van fasen van nucleosynthetische anomaliedragers tijdens nevel- en planetaire processen beter te begrijpen.
Datum:15 jan 2017 →  15 apr 2022
Trefwoorden:Antarctica, Meteorite
Disciplines:Andere (bio)chemische ingenieurswetenschappen niet elders geclassificeerd