< Terug naar vorige pagina

Project

Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer

Centrale onderzoeksvraag/doel

Voor aanvang van het project ondervonden bijna alle telers schade door de infecties van de schimmel Didimella bryoniae. Deze infecties in het gewas kunnen leiden tot plantuitval en zijn een motor voor nieuwe infecties. Infecties van de vruchten leiden tot vruchtrot. Vaak komt vruchtrot pas in de verdere distributieketen tot uiting, waardoor het Belgische komkommerproduct in het verleden imagoschade opliep. Het terugsturen van aangetaste partijen en gewasschade zorgen voor directe economische schade. Daarnaast kostte het verwijderen van geïnfecteerde plantendelen extra arbeid. De sector had nood aan kennis om D. bryoniae te herkennen, maar ook aan een kader om de schimmel in de toekomst beter te kunnen beheersen. Dit project beoogde het ontwikkelen van een duurzame, geïntegreerde beheersingsstrategie voor de komkommertelers om de productieverliezen door D. bryoniae te vermijden zodat een continue hoogwaardige kwaliteit van de Belgische komkommer kan worden gegarandeerd.  

Onderzoeksaanpak

Om de ontwikkeling van een beheersingsstrategie te bewerkstelligen, zette het projectconsortium in de eerste plaats in op het bestuderen van de epidemiologie van de schimmel. Door meer inzicht te krijgen in de levenscyclus en verspreiding op een hedendaags komkommerbedrijf, konden oplossingen gevonden worden om sporenproducties te beperken en het aantal infecties te reduceren. Door intensieve opvolging van zes telers kon een duidelijk verband worden aangetoond tussen gewasinfecties en infecties van de vruchten, de veroorzaking van vruchtrot. Door sensibiliseringsacties werden goede teelttechnieken en kennis direct in de praktijk geïmplementeerd. In een tweede fase van het traject werd de invloed van vocht in de kas, gewasverzorging, hygiënemaatregelen, het gebruik van ventilatie, gewasbescherming en inzet van BCO’s, en rassenkeuze op de infecties door D. bryoniae geëvalueerd. Gewasverzorging en vochthuishouden blijken van grote invloed op het voorkomen van infecties, waardoor voornamelijk rond deze thema’s duidelijke strategieën werden uitgewerkt.

Relevantie/Valorisatie

D. bryoniae bedreigde door de imagoschade de aantrekkelijkheid van de Belgische komkommerteelt, naast het directe economische effect dat er al was voor de teler. Het project slaagde er in om samen met de sector een duurzame, geïntegreerde beheersingsstrategie te ontwikkelen. Deze strategie werd via vele artikels in vakpers, rondgangen, demonstraties en presentaties tot bij de teler gebracht. Alle kennis en teeltmaatregelen werden gebundeld in een handige brochure die elke teler bij een individuele bespreking heeft ontvangen. De brochure is verkrijgbaar via de projectpartners.

Externe partners

KU Leuven – Faculteit bio-ingenieurswetenschappen

Scientia Terrae vzw

Inagro vzw

PCG - Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Datum:1 jul 2015 →  30 jun 2019
Trefwoorden:komkommer, Dydimella bryoniae, mycosphaerella, IPM, vruchtrot
Disciplines:Andere landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen niet elders geclassificeerd