< Terug naar vorige pagina

Project

Augmented reality-oplossingen ter ondersteuning van minimaal invasieve medische ingrepen

Epicardiale ablatie is een minimaal invasieve procedure om patiënten met ventriculaire tachycardie te behandelen door met een katheter ziek hartweefsel weg te branden. Een lange naald wordt net onder het borstbeen ingebracht om het hartzakje te bereiken. Dit wordt vaak uitgevoerd in een blinde benadering, wat betekent dat de exacte locatie van onderliggend weefsel en organen niet bekend is. Daardoor bestaat het risico dat tijdens de epicardiale punctie nabijgelegen organen zoals de lever en de longen worden beschadigd.  

Om dit probleem op te lossen kunnen beeldvormingstechnieken zoals MRI en CT-scans worden gebruikt om een " inside-out beeld " van de anatomie van de patiënt te krijgen. Door de beelden in de operatiekamer te overlappen met het werkelijke lichaam van de patiënt met behulp van een augmented reality-bril, kunnen artsen de locatie van omliggende organen en weefsels visualiseren en de juiste weg naar het epicardiale oppervlak van het hart inschatten tijdens de epicardiale toegang. Deze benadering heeft het potentieel om het risico van schade aan omliggende structuren te verminderen en het succespercentage van de procedure te verbeteren.

Daarom wordt in dit manuscript een innovatieve aanpak gepresenteerd om de plaatsing van naalden voor epicardiale toegang te ondersteunen met behulp van een augmented reality omgeving. De voorgestelde oplossing voegt preoperatieve beelden, modellen en planningsgegevens samen met het gezichtsveld van de arts via een optisch doorzichtige bril (Microsoft Hololens 2). Het manuscript richt zich op AR-oplossingen voor cardiale ablaties, met een bijzondere nadruk op epicardiale ablatie. Bovendien onderzoekt dit werk de mogelijke toepassing van AR in de klinische context, inclusief de educatieve voordelen ervan. De initiële focus van ons werk ligt op epicardiale puncties, wat aantoont hoe onze aanpak effectief kan voorzien in specifieke behoeften. Bovendien benadrukken we dat onze aanpak kan worden aangepast aan een breed scala van verschillende klinische contexten, wat de veelzijdigheid en het potentiële nut van deze technologie aangeeft.

Datum:3 okt 2018 →  12 jan 2024
Trefwoorden:Augmented Reality
Disciplines:Cardiale en vasculaire geneeskunde
Project type:PhD project