< Terug naar vorige pagina

Project

Atrocity Victims and Justice: een theorie en typologie van de behoeften van slachtoffers van wreedheden, inclusief empirisch onderzoek in Oeganda.

  Grote schendingen van het internationale mensenrechtenrecht (GVIHR) en ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht (SVIHL) veroorzaken ernstige en vaak langdurige schade aan slachtoffers. Volgens het internationale recht hebben staten de plicht om dergelijke slachtoffers een effectieve voorziening of herstel te bieden 'for (those) acts or omissions which can be attributed to the State and (which) constitute GVIHR or SVIHL.' Helaas, een basisvoorraad -het nemen van situaties over de hele wereld zal aangeven dat - zelfs in ontwikkelde landen - reparatie zelden 'adequate, prompt, appropriate, effective and proportional' is - zoals de norm vereist door het internationale recht. Wat sommige wetenschappers beschrijven als een ‘kloof’ is ontstaan tussen wat ogenschijnlijk wordt beloofd aan slachtoffers door internationale mensenrechtenwetten (en reparatietheorie) en welke slachtoffers daadwerkelijk 'ontvangen' via herstelmechanismen. De auteur veronderstelt dat deze 'kloof' - in een kritieke mate - het gevolg is van het niet voldoende informeren naar, zich bezighouden met, overwegen en verhelpen van de behoeften van slachtoffers. Als zodanig noemt de auteur dit fenomeen als een tekort aan reparatie. Het promotieonderzoek zal dit fenomeen analyseren aan de hand van twee casestudies; één met herstelbetalingen voor slachtoffers van de Australische Aboriginal en Torres Strait Islander (inheemse Australiër) van de ‘Stolen Generation’ en de andere met herstel van slachtoffers van GVIHR en SVIHL tijdens twee decennia van conflicten in Noord-Oeganda. Het onderzoek streeft naar een slachtoffer-geïnformeerd inzicht in de behoeften van slachtoffers en zal nagaan of er ‘tekortkomingen’ bestaan en, zo ja, waarom? Van daaruit zal het onderzoek hervormingsopties bevorderen die gericht zijn op het mainstreamen van de behoeften van slachtoffers in hersteldialoog en -praktijken; door een aanpak voor herstel aan te moedigen die: (a) een eerdere focus op het aangaan van slachtoffers onderschrijft; en, (b) de levering van herstel baseert op gerichte antwoorden op de reële behoeften van slachtoffers.

Datum:11 dec 2019 →  Heden
Trefwoorden:Effective remedy, Victim engagement, Reparative Justice theory, Reparation, Reparative justice, Victimology, Victims' rights, Redress, Transitional Justice, Human Rights Law, Victims' needs, Reparation Deficit
Disciplines:Criminologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project