< Terug naar vorige pagina

Project

Antigeenpresentatie en geheugen responsen door porciene natural killer cellen en hun potentieel voor de ontwikkeling van alfaherpesvirus vaccins.

Herpesvirussen zijn zeer succesvolle pathogenen van mens en dier. Wereldwijd zijn meer dan 4 miljard mensen besmet met het bekendste herpesvirus bij de mens, herpes simplex virus (HSV). Er is echter nog steeds geen HSV-vaccin. Een succesvol HSV-vaccin zal verschillende delen van het immuunsysteem moeten activeren.
Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties, onder andere door virussen, en is samengesteld uit verschillende spelers. Wat betreft virusinfecties, een van de belangrijke spelers zijn de natural killer (NK) -cellen. Het is al lang bekend dat NK-cellen virus-geïnfecteerde cellen kunnen doden en boodschappermoleculen (cytokinen) kunnen produceren die helpen bij het vormen van de antivirale immuunrespons. NK-cellen werden echter niet erg belangrijk geacht bij het ontwerpen van vaccins, omdat men dacht dat ze beperkt waren tot moord en cytokine-uitscheiding en dat ze een virus niet konden 'onthouden' (bijvoorbeeld niet hetzelfde virus herkennen als het het lichaam opnieuw infecteert, de basis van vaccinatie). Recent bewijs daagt deze ideeën uit, met duidelijke aanwijzingen dat sommige NK-cellen fragmenten van virussen kunnen presenteren aan andere immuuncellen (bijvoorbeeld T-cellen) om de antivirale immuunrespons te stimuleren en dat sommige NK-cellen een 'geheugen' hebben. Gebaseerd op ons opwindend recent bewijs dat NK-varkenscellen in sommige opzichten sterk lijken op menselijke NK-cellen, zullen we het potentieel van deze nieuwe NK-kenmerken in het ontwerp van het herpesvirusvaccin onderzoeken, waarbij het varken en een varkensherpesvirus (pseudorabiësvirus, PRV) worden gebruikt. lijkt sterk op HSV als een model.

Datum:1 jan 2019 →  31 mrt 2023
Trefwoorden:vaccinatie, varken, herpesvirus, pseudorabiës-virus, Natural Killer-cellen
Disciplines:Microbiologie, Laboratoriumgeneeskunde, Systeembiologie