< Terug naar vorige pagina

Project

Akoestische metamaterialen: richting praktische realisatie

Het geluidsdrukniveau waaraan mensen worden blootgesteld, is over de eeuwen heen sterk toegenomen en heeft ertoe geleid dat geluid vandaag de tweede grootste omgevingsoorzaak is van gezondheidsproblemen in West-Europa. Veel geluidsbronnen - zoals verkeer en industriële machines - zijn laagfrequent (< 2000 Hz) en de akoestische panelen vereist om deze geluidsgolven efficiënt te absorberen zijn dik, wat ingaat tegen het industrieel streven naar compacte en lichtgewicht designs.
Akoestische metamaterialen (AM) bieden hier een oplossing. Deze structuren zijn gebaseerd op conventionele akoestische resonatorconcepten, maar hebben een aangepaste geometrie waardoor ze minder ruimte innemen. Gezien de bekomen designs doorgaans complex zijn, spitsen huidige studies zich vooral toe op de achterliggende theorieën en gebeurt de validatie aan de hand van kleine samples. Deze samples zijn typisch ge-3D-print, een techniek die een grote vormvrijheid toelaat maar zich op heden nog niet leent tot massaproductie.
Daarom, i.e. om AMsop grote schaal te kunnen toepassen, is het belangrijk dat gekeken wordt naar hoe AM maakbaar zijn met seriële productieprocessen (e.g. verspanen, spuitgieten) en hoe productie hun absorptiegedrag beïnvloedt. Daarom is het belangrijk om e ter beschikking te hebben, dat toelaat .
Dit project is erop gericht een accuraat en veelzijdig model te ontwikkelen, dat toelaat (i) de akoestische prestatie van complexe resonatorgeometrieën te voorspellen, rekening houdend met productiegebonden beperkingen, (ii) productietechnieken tegen elkaar af te wegen en (iii) designs te optimaliseren. Het potentieel van de bekomen AM demonstrators zal worden aangetoond in reële toepassingen, zoals een scheidingspaneel in een landschapsbureau.

Datum:1 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:Acoustic metamaterials, Low frequency sound absorption
Disciplines:Akoestiek, geluid en trillingsgerelateerde ingenieurskunde, Productieprocessen, -methoden en -technologieën, Numerieke modellering en design
Project type:PhD project