< Terug naar vorige pagina

Project

Actieve steden en hun beleid inzake sport en fysieke activiteit

Hoewel er steeds meer literatuur is over openbaar sportbeleid, concentreert het grootste deel van dit onderzoek zich op topsport en topsport, nationale sportsystemen en sportorganisaties. Zelfs met de aanzienlijke veranderingen en uitdagingen die het verstedelijkingsproces met zich meebrengt voor planners, bestuurders en beleidsmakers en het opkomende gebruik van de term 'actieve steden' door lokale overheden en organisaties, hebben de meeste onderzoeken in dit onderwerp betrekking op fysieke activiteit, gezondheids- en stadsstudies, maar niet voor sportbeoefening. Om die redenen lijkt het vernieuwend en van grote maatschappelijke relevantie om het concept van Active Cities te bestuderen vanuit het perspectief van sportbeleid.

In deze context kan de onderzoeksvraag worden geformuleerd als 'welke elementen van sportbeleid kunnen een sportcultuur in Active Cities bevorderen?'. De doelstellingen van het onderzoek zijn: (i) inzicht krijgen in hoe aanbevelingen en programma's van internationale sportorganisaties lichamelijke activiteit en sportbeleid en een actieve levensstijl onder stadsbewoners kunnen verbeteren; (ii) het bestaande sportbeleid in verschillende Active Cities analyseren en een internationaal vergelijkend onderzoek doen tussen Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en/of Europese steden; (iii) het identificeren van sleutelelementen voor succes in die Active Cities; (iv) het identificeren van individuele, gemeenschaps- en structurele belemmeringen die sportbeoefening en een actieve levensstijl belemmeren; (v) de uitdagingen en kansen voor lokale sportbeleidsmakers in de context van COVID-19 te onderzoeken.

De voor dit onderzoek voorgestelde methodologie is een mix van zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses en bestaat uit: (a) Mapping en documentanalyse – literatuuronderzoek over lokaal sportbeleid, Active Cities en actief leven, en een analyse van documenten van internationale organisaties met betrekking tot sport cultuur, actieve levensstijl, steden en sport; (b) semi-gestructureerde interviews met lokale overheidsinstanties en andere belangrijke belanghebbenden van elke geselecteerde stad, waaronder mogelijk Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en/of Europese steden, die later worden gedefinieerd; (c) gegevensverzameling door middel van vragenlijsten onder burgers en sportbeoefenaars van de steden om sociaal-economisch profiel, sportieve en culturele aspecten vast te stellen; (d) vergelijkende analyse van casestudies, met inbegrip van uitdagingen en kansen voor de ontwikkeling van Active Cities. Indien mogelijk wordt een participerende observatie opgenomen in het onderzoeksproject.

Datum:25 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:Sports, Public policy, Active cities, Sports public policies
Disciplines:Humane bewegings- en sportwetenschappen niet elders geclassificeerd, Sociologie van sport, Vergelijkend openbaar bestuur
Project type:PhD project