< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker

Division

Hoofdorganisatie:Departement Oncologie
Tijdsduur:1 feb 2014 →  Heden
Organisatieprofiel:

Recent ontdekten wij dat defecten in het ribosoom, de moleculaire machine in cellen die instaat voor productie van eiwitten, betrokken zijn bij kanker. Wij bestuderen het mechanisme waarop defecten in het ribosoom kunnen bijdragen tot kanker, zodat we die kennis kunnen gebruiken om betere en doelgerichte therapieën te ontwikkelen. Een recent succesvol voorbeeld van dit werk is onze studie waarin we aantoonden dat ribosomaal defect RPL10 R98S een overproductie van het BCL2 eiwit veroorzaakt in cellen, waardoor de kankercellen resistent worden aan celdood. Dit maakt cellen met dit RPL10 R98S defect zeer gevoelig aan geneesmiddelen die gericht zijn tegen BCL2 en die reeds in de kliniek gebruikt worden. De werking van het ribosoom is ook nauw gelinkt aan de cellulaire energiehuishouding en wij kijken ook hiernaar om therapeutische mogelijkheden te kunnen ontwikkelen. Ten laatste bekijken we of we defecten in het ribosoom ook kunnen uitbuiten om de efficiëntie van productie van recombinante eiwitten te verhogen, wat zijn nut kan hebben om de kostprijs van dure medicijnen die gebaseerd zijn op recombinante eiwitten wat naar beneden te krijgen.

 

Wij hebben veel ervaring met het bestuderen van bloedkankers en hebben een aantal belangrijke samenwerkingen hierrond:

- Klonale evolutie en biologie van acute lymfatische leukemie (samenwerking met Prof. Jan Cools (KU Leuven-VIB), Prof. Heidi Segers, Prof. Johan Maertens en Prof. Nancy Boeckx (UZ Leuven))

- Ontrafelen van mechanismen van resistentie aan proteasome inhibitoren ter verbetering van de behandeling van patiënten met multiple myeloom (samenwerking met Prof. Michel Delforge (UZ Leuven) en Prof. Dirk Daelemans (KU Leuven))

Trefwoorden:Oncology, Cancer
Disciplines:Oncologie, Genetica, Moleculaire en celbiologie, Medische biotechnologie, Bio-informatica en computationele biologie