< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Interpersoonlijke, Discursieve en Narratieve Studies(in Psychologie en Educatiewetenschappen)

Research Group

Tijdsduur:29 jun 2011 →  19 dec 2018
Organisatieprofiel:

De onderzoeksgroep IDNS startte eind 2007 als een vrijblijvende samenwerking met als doel het postmoderne, sociaal-constructionistisch perspectief dat zich ontwik.kelde binnen verschillende psychologische en orthopedagogiscbe onderzoeksprojecten theoretisch en methodologisch te verdiepen en uit te werken tot een theoretisch en methodologiscb kader om van daaruit verdere studies naar psychologische en orthopedagogische thema's op te zetten. De samenwerking leidde tot de ontwikkeling van een eigen sociaal-constructionistisch perspectief dat psychologische en ( ortho )pedagogische thema' s bestudeerd vanuit interpersoonlijke, discursieve en narratieve onderzoeksbenaderingen. Hierdoor kreeg de groep een eigen, unieke onderzoekspositie binnen de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen die zich niet alleen epistemologisch en methodologisch, maar ook inhoudelijk onderscheidt van bet gangbare onderzoek binnen de facultaire vakgroepen.
Inhoudelijk onderscheidt IDNS zich door het centrale thema van waaruit psychologische en orthopedagogische onderwerpen worden bestudeerd. Dit centrale thema is de intersubjectieve constructie en reconstructie van het zelf binnen interpersoonlijke interactieprocessen. Deze interactieprocessen genereren gezamenlijke betekenisgeving, geven vorm aan de subjectiviteit van de deelnemers en worden beschouwd als een smeltkroes en uitdrukking van historisch-culturele discoursen, waarbinnen de deelnemers zich positioneren.

Binnen dit centrale thema richt het onderzoek zich op volgende deelaspecten: 

1. De studie van interactieprocessen en de wijze waarop ze betekenis genereren.
2. De studie van historisch-culturele discoursen en de wijze waarop ze zich uitdrukken in de interactieprocessen.
3. De studie van subjectiviteit/zelf en de wijze waarop die vorm krijgt en zich uitdrukt in de interactieprocessen.

De prioritaire domeinen waarbinnen IDNS studies opzet die moeten bijdragen tot de verdere ontwikkeling van bovenstaand theoretische en methodologische perspectief met betrekking tot de sociale constructie en reconstructie van het zelf zijn: 

1. De vroegtijdige opvoeding en ouder-kind interactie, met ondermeer specifieke aandacht voor dove kinderen.
2. Sociaal-psychologisch welzijn van kinderen en adolescenten in situaties van oorlog, migratie en extreme armoede in het Zuiden.
3. Psychologische en psychotherapeutische hulpverleningsprocessen.

Deze drie domeinen werden gekozen op basis van de expertise die de voorbije jaren werd opgebouwd binnen de groep. 

Trefwoorden:Infant psychologie, Sociaal-emotioneel welbevinden kinderen en jongeren, Psychotherapie, jeugdhulpverlening, Kwalitatief onderzoek/narratief onderzoek, Subjectiviteit/intersubjectiviteit
Disciplines:Algemene psychologie