< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Departement Biomedische Wetenschappen

Department

Tijdsduur:1 jan 1990  →  Heden
Organisatieprofiel:

Het Departement Biomedische Wetenschappen bestaat uit drie onderzoeksgroepen:

  • Protozoölogie
  • Microbiologie
  • Eco-epidemiologie

We worden wereldwijd erkend als experts op het gebied van parasieten, (myco)bacteriën en virussen. Samen met onze collega's van de andere departementen en door samenwerkingsverbanden buiten het ITG vormen we een multidisciplinaire kritische massa met een directe impact op nieuwe preventie- en interventiestrategieën, alsook op het gezondheidsbeleid in lage- en middeninkomenslanden. We delen allemaal de filosofie om de uitmuntendheid en relevantie van fundamenteel en toegepast onderzoek nauw te verbinden met capaciteitsversterking en personeelsmobiliteit tussen het ITG en lage- en middeninkomenslanden.

  • Visie. Het lijden ten gevolge van tropische infectieziekten verminderen door fundamentele inzichten in de pathogenese en de verspreiding van ziekteverwekkers en hun vectoren, met inbegrip van de vertaling naar betere diagnostiek, behandelingen, preventie- en controlemaatregelen voor de wereldgemeenschap.
  • Missie. Het uitvoeren van fundamenteel en translationeel onderzoek naar de biologie, ecologie en epidemiologie van geselecteerde pathogenen.
  • Hypothese. Ondanks gezamenlijke inspanningen op het gebied van preventie, controle en eliminatie blijven veel infectieziekten (opnieuw) de kop opsteken of voortduren. We veronderstellen dat dit te wijten is aan het unieke aanpassingsvermogen van pathogenen en het dynamische samenspel met andere pathogenen, hun vectoren, hun gastheren en het milieu.