< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Viviane O M Van Hoof

  • Onderzoeksexpertise:Uitvoeren van amylase electroforese en klinische interpretatie van amylase isoenzympatronen. Amylase bestaat uit isovormen van het weefsel-specifieke pancreatisch type isoenzym (P1 tot P6) en isovormen van de weefsel-niet specifieke speeksel type isoenzym (S1 tot S6). Normale amylase isoenzympatronen bestaan uit P2 en S2 met varïërende S3 en S4 fracties. Acute pancreatitis wordt gekenmerkt door een hoge P2 activiteit en de aanwezigheid van een P3 fractie. Lage P2 activiteit suggereert de aanwezigheid van chronische pancreatiis. Speeksel type isoenzymen zijn verhoogd in pathologie van de speekselklier (vb bof), maar ook in een aantal niet-speekselklier pathologieën (vb longkanker, ovariumkanker). Macroamylasemie is een goedaardig fenomeen waarbij amylase een complex vormt met een immuunglobuline, over het algemeen IgA. Vrij amylase is een kleine molecule die probleemloos gefilterd wordt door de nier. Een amylase-immuunglobuline complex daarentegen wordt tegengehouden door de nier waardoor de serum amylase activiteit stijgt. Electroforese/chromatografie zijn de enige technieken die de ondubbelzinnige detectie en identificatie van een macroamylase toelaten.
  • Trefwoorden:EXPERT SYSTEMEN, VITAMINE D, BOTMATRIXPROTEÏNEN, ISO-ENZYMEN, ZIEKTE VAN PAGET, MACROMOLECULAIRE COMPLEXEN, PANCREATITIS, Geneeskunde
  • Disciplines:Scientific computing, Bio-informatica en computationele biologie, Laboratoriumgeneeskunde, Medische systeembiologie, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere klinische wetenschappen, Maatschappelijke gezondheidszorg, Publieke medische diensten, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Medicinale chemie, Pathofysiologie, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Amylase isoenzympatronen worden bekomen met behulp van agarose electroforese. Identificatie van de fracties gebeurt op basis van hun electroforetische migratie. Identificatie van immuunglobuline gebonden amylase gebeurt op basis van een combinatie van electroforese en immuunfixatie. De klinische interpretatie van de amylase isoenzympatronen gebeurt met behulp van een regel-gebaseerd expertsysteem dat we ontwikkelden in ProMD, een medische expert systeem omgeving.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Potentiële gebruikers zijn clinici en onderzoekers. Amylase scheiden in zijn isoenzymen/isovormen is bijzonder waardevol in patiënten met acute of chronische pancreatits, in kinderen (bof) en in patiënten waar macroamylasemie wordt vermoed.