Onderzoeker
Stefan Weckx
- Trefwoorden:Toegepaste biologische wetenschappen
- Disciplines:Voedselgisting, Metagenomica, Voedselmicrobiologie, Analyse van next-generation sequence data, Post-harvest technologie van planten, dieren en vissen (inclusief transport en opslag), Genomics
Affiliaties
- Industriële Microbiologie (Onderzoeksgroep)
Lid
Vanaf31 mei 2016 → Heden - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 okt 2019 → Heden - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf8 apr 2019 → 30 sep 2019 - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 okt 2010 → 20 okt 2022 - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 jun 2006 → 30 sep 2014
Projecten
1 - 10 of 12
- FWO CO-FINANCING PROJECT National Competence Center (NCC) project - Project: 101101903 — EUROCC 2 —Vanaf1 jan 2023 → HedenFinanciering: FWO Onderzoeksproject (incl. WEAVE projecten)
- EuroCC 2 : Nationale Competentiecentra in het kader van EuroHPC Fase 2Vanaf1 jan 2023 → HedenFinanciering: HORIZON.2.4 – Digitaal, industrie en ruimtevaart
- SRP-Onderzoekszwaartepunt: Begrijpen van de complexiteit van spontane gefermenteerde levensmiddelenecosystemenVanaf1 nov 2022 → HedenFinanciering: BOF - projecten
- HealthFerm : Innovatieve op puls en graan gebaseerde voedselfermentaties voor de menselijke gezondheid en duurzame voedingVanaf1 sep 2022 → HedenFinanciering: HORIZON.2.6 – Voedsel, bio-economie, Natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu
- GEAR: “Industriële Voedingsbiotechnologie: Levensmiddelen-fermentaties en Functionele Starterculturen ”Vanaf1 jan 2021 → HedenFinanciering: IOF - technologie concept exploratie, IOF - mandaten
- FWO COFINANCIERING PROJECT EUROHPC/NCC: Nationale Competentiecentra in het kader van EuroHPCVanaf1 sep 2020 → 31 dec 2022Financiering: FWO Prijzen en sabbaticals (vroeger FWO onbepaald)
- Nationale Competentiecentra in het kader van EuroHPCVanaf1 sep 2020 → 31 dec 2022Financiering: Andere Eu-programma's en intiatieven
- Functionele coagulase-negatieve stafylokokken ter verbetering van de kwaliteit en veiligheid tijdens vleesfermentatiesVanaf1 jan 2018 → 31 dec 2021Financiering: FWO Onderzoeksproject (incl. WEAVE projecten)
- Een systeembiologische methodologie om kandidaat functionele starterculturen in voedselfermentatieprocessen te identificerenVanaf1 jan 2016 → 31 dec 2019Financiering: FWO mandaten
- Ontrafeling van de functionaliteit van het cacaoboonfermentatieproces door middel van een gecombineerde metagenoom- en metatranscriptoom-sequentieaanpakVanaf1 okt 2015 → 30 sep 2019Financiering: FWO mandaten
Publicaties
1 - 10 van 43
- The microbial and metabolite composition of Gouda cheese made from pasteurized milk is determined by the processing chain(2024)
Auteurs: Hannes Decadt, Stefan Weckx, Luc De Vuyst
- Decarboxylase activity of the non-starter lactic acid bacterium Loigolactobacillus rennini gives crack defects in Gouda cheese through the production of γ-aminobutyric acid(2024)
Auteurs: Hannes Decadt, Louise Vermote, Cristian Díaz-Muñoz, Stefan Weckx, Luc De Vuyst
- Brytella acorum gen. nov., sp. nov., a novel acetic acid bacterium from sour beverages(2023)
Auteurs: Atena Sadat Sombolestani, Dries Bongaerts, Eliza Depoorter, Ilse Cleenwerck, Anneleen D. Wieme, Scott J. Britton, Stefan Weckx, Luc De Vuyst, Peter Vandamme
- Yeast strains do have an impact on the production of cured cocoa beans, as assessed with Costa Rican Trinitario cocoa fermentation processes and chocolates thereof(2023)
Auteurs: Dario Van de Voorde, Cristian Díaz-Muñoz, Carlos Eduardo Hernandez, Stefan Weckx, Luc De Vuyst
- New insights into the role of key microorganisms and wooden barrels during lambic beer fermentation and maturation(2023)
Auteurs: Louise Vermote, Jonas De Roos, Margo Cnockaert, Peter Vandamme, Stefan Weckx, Luc De Vuyst
Pagina's: 1-17 - The rotation of primary starter culture mixtures results in batch-to-batch variations during Gouda cheese production(2023)
Auteurs: Hannes Decadt, Stefan Weckx, Luc De Vuyst
Pagina's: 1-20 - An in-depth multiphasic analysis of the chocolate production chain, from bean to bar, demonstrates the superiority of Saccharomyces cerevisiae over Hanseniaspora opuntiae as functional starter culture during cocoa fermentation.(2023)
Auteurs: Cristian Díaz-Muñoz, Dario Van de Voorde, Emmy Tuenter, Valérie Lemarcq, Davy Van de Walle, José Pedro Soares Maio, Alejandra Mencía, Carlos Eduardo Hernandez, Andrea Comasio, Eleni Sioriki, et al.
- To culture or not to culture: careful assessment of metabarcoding data is necessary when evaluating the microbiota of a modified-atmosphere-packaged vegetarian meat alternative throughout its shelf-life period(2022)
Auteurs: Evelyne Duthoo, K De Reu, Frédéric Leroy, Stefan Weckx, Marc Heyndrickx, Geertrui Rasschaert
Pagina's: 1-13 - Application of comparative genomics of Acetobacter species facilitates genome-scale metabolic reconstruction of the Acetobacter ghanensis LMG 23848T and Acetobacter senegalensis 108B cocoa strains(2022)
Auteurs: Rudy Pelicaen, Stefan Weckx, Didier Gonze, Luc De Vuyst
Pagina's: 1-12 - Phylogenomics of a Saccharomyces cerevisiae cocoa strain reveals adaptation to a West African fermented food population.(2022)
Auteurs: Cristian Díaz-Muñoz, Marko Verce, Luc De Vuyst, Stefan Weckx