< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Nick Van Remortel

  • Onderzoeksexpertise:Mijn onderzoek situeert zich in de studie en experimentele verificatie van de fundamentele natuurwetten, de elementaire deeltjes, en de studie van de cosmos met behulp van zwaartekrachtsgolven. Praktisch gezien gebeurt dit soort onderzoek binnen grote internationale consortia en laboratoria, zoals het CERN in Geneve, DESY in Hamburg, Fermilab in Chicago, ... Desondanks is het ook mogelijk om kleinere experimenten uit te voeren bij lokale onderzoekslaboratoria, zoals het SCK-CEN in Mol. Recent ijver ik om een nieuwe generatie gravitatiegolven telescoop, de Einstein Telescoop, naar de regio van het drielanden punt te halen.
  • Trefwoorden:ELEMENTAIRE DEELTJES, ASTROFYSICA, Natuurkunde
  • Disciplines:Astronomie en ruimtewetenschappen, Atoom- en moleculaire fysica, Klassieke fysica, Fysica van gecondenseerde materie en nanofysica, Elementaire deeltjesfysica en hoge-energie fysica, Materiaalfysica, Mathematische fysica, Nucleaire fysica, Optische fysica, Fysica van gassen, plasma's en elektrische ladingen, Kwantumfysica, Andere fysica, Andere natuurwetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Ik gebruik grootschalige onderzoeksinfrastructuur die typisch is ondergebracht in nationale of internationale onderzoekslaboratoria: CERN, EGO, SCK-CEN, ... In de elementaire deeltjesfysica maken we gebruik van grote deeltjesversnellers zoals de large Hadron Collider of LHC. Ik heb ook veelvuldig gebruik gemaakt van de voorgangers: De LEP versneller, de TEVATRON, de HERA versneller, ... Voor de studie van neutrino's maak ik gebruik van de BR2 onderzoeksreactor van het SCK. Daar hebben we met internationale partners het SoLid experiment gebouwd die instaat is om neutrinos geproduceerd bij kernsplijting van Uranium te detecteren. Tenslotte gebruik ik de LIGO, VIRGO en KAGRA gravitatie golven telescopen die staan opgesteld in de USA, Italie en Japan. Ik bouw zelf ook mee aan nieuwe instrumentatie voor de detectie van gravitatiegolven, die we uittesten met een R&D lab dat we co-managen in Maastricht: het ETpathfinder Fieldlab.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Detectoren voor deeltjesfysica kennen heel veel toepassingen in de (nucleaire) geneeskunde, in materiaalonderzoek, security en veiligheid, non-proliferatie, etc.