< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Kristof Deseure

  • Onderzoeksexpertise:Neuropathische pijnsyndromen worden veroorzaakt door beschadiging of dysfunctie van het somatosensoriëel zenuwstelsel. Ze zijn erg weerstandig voor traditionele pijnstillers en patiënten hebben dikwijls te kampen met enorm ongemak. Trigeminus neuralgie is een extreme vorm van aangezichtspijn. Een rat model werd ontwikkeld waarbij de infraorbitale zenuw losjes wordt afgebonden. Na de operatie vertonen de ratten verhoogd faciaal wrijfgedrag gericht naar het infraorbitaal zenuwgebied, duidend op spontane pijn. Na een initiële periode van verminderde gevoeligheid worden de ratten ook hypergevoelig voor mechanische stimulatie van het infraorbitaal zenuwgebied. Bovenop een rol in tumoreigenesis en angiogenesis, is er evidentie dat ET-1 ook kritische belangrijk kan zijn in het ontstaan van kankerpijn. Recentelijk heeft ons labo zich gefocust op de effecten van toepassing van ET-1 op de infraorbitale zenuw bij de rat en van langdurige blootstelling aan ET-1. Video-ECoG, of het simultaan opslaan van gedrag en electrocorticografie bij wakkere dieren, is een waardevol instrument geworden bij neurofysiologische en neurofarmacologische studies. In ons labo zijn we begonnen met het implementeren van de video-ECoG methodiek in het infraorbitaal zenuw model om gedragsdata te correleren aan ECoG data in normale en IoN geopereerde ratten.
  • Trefwoorden:PIJNBEHANDELING, PIJN, RATTEN, AANGEZICHTSPIJN, Geneeskunde
  • Disciplines:Anesthesiologie, Cardiale en vasculaire geneeskunde, Laboratoriumgeneeskunde, Medische biochemie en metabolisme, Medische systeembiologie, Microbiologie, Moleculaire en celbiologie, Neurowetenschappen, Oncologie, Fysiologie, Heelkunde, Andere klinische wetenschappen, Andere paramedische wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Infraorbitaal zenuw legatie model bij ratten voor de studie van trigeminale neuropathische pijn met analyse van spontane pijn en mechanische allodynie. Transcraniale micro-injecties in het trigeminaal ganglion van ratten. Gebruik van de "Operant Orofacial Pain Assessment Device" (OPAD) om veranderingen in nociceptief gedrag te meten. Video-ECoG: het simultaan registreren van gedrag en electrocorticografie bij wakkere dieren.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Onderzoeksinstellingen aan universiteiten, biotechnische en farmaceutische bedrijven.