< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Alain Labro

  • Onderzoeksdoeleinden:Exciteerbare cellen zoals hartspiercellen en neuronen kunnen op een gecontroleerde manier hun membraanpotentiaal wijzigen en een actiepotentiaal opwekken. Spanningsgevoelige en –ongevoelige ionenkanalen zijn de moleculaire regulators die cellulaire exciteerbaarheid onderbouwen. Mijn onderzoek is gespecialiseerd in structuur-functie analyze en farmacologie van ionenkanalen m.b.v. elektrofysiologische en optische technieken. Dit behelst de “patch-clamp” techniek in zijn verschillende settings dat gecombineerd kan worden met simultane Ca2+ imaging of “volatge-clamp fluorometry”. De elektrofysiologische specialisatie wordt gecomplementeerd met standaard biochemische en moleculair biologische expertise (en uitrusting) voor het kloneren van ionenkanalen, aanmaken van kanaalvarianten (mutanten), detecteren en bepalen van proteïne expressie, co-IP voor het bestuderen van protein complexen, transiënte transfectie en expressie van ionenkanalen in heterologe cellen of het genereren van cellijnen die stabiel het ionenkanaal tot expressie brengen.
  • Trefwoorden:FARMACOLOGIE, BIOFYSICA, ELEKTROPHYSIOLOGIE, IONKANALEN, Biomedische wetenschappen
  • Disciplines:Medische biofysica, Celfysiologie, Elektrofysiologie, In vitro testen, Toxinologie
  • Onderzoekstechnieken:Patch-clamp techniek in "cell attached", "inside-out", of "whole cell" modus om exciteerbare cellen (zoals cardiale myocyten en neuronen) en heterologe expressie van ionenkanalen electro-fysiologisch te karakteriseren. Patch-clamp setups zijn uitgerust met een snel perfusie systeem voor het bestuderen van drug/toxine/farmaca effecten.Gecombineerde patch-clamp experimenten met fluorescente metingen met een photo-multiplier tube voor bvb het meten van Ca2+ transienten of "voltage-clamp fluorometry" experimenten.Biochemische en fluorescente (FRET) technieken om protein-protein interacties te bestuderen en de stoichiometrie van protein complexen op te helderen.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Onderzoekers die de functie en farmacologie van spanningsgevoelige en -ongevoelige ionenkanalen willen bestuderen of membraanreceptoren (bvb. G-protein gekoppelde receptoren) die cellulaire exciteerbaarheid wijzigen.