< Terug naar vorige pagina

Project

Materiaal- en digitale traceerbaarheid voor de certificering van kritieke grondstoffen (MaDiTraCe)

Het hoofddoel van MaDiTraCe is het uitbreiden en integreren van de portefeuille met technologische oplossingen die de betrouwbaarheid van het traceren van kritieke grondstoffen (CRMs) en de transparantie van complexe leveringsketens versterken. Het project beoogt het ontwikkelen en testen van onafhankelijke digitale en geo-gebaseerde benaderingen voor de traceerbaarheid van CRMs te ontwikkelen en te testen en deze te integreren met een algemene certificeringsregeling voor CRMs doorheen toeleveringsketens, van de mijn tot de vervaardigde en gerecycleerde producten. Het project wil de TRL verhogen van experimentele of grotendeels ongeteste methoden in beide gebieden, digitale - en materiaalwetenschappen. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de complexiteit van toeleveringsketens van mineralen die materiaalaggregatie en transformatie (verwerking, raffinage...) omvatten, met inbegrip van recyclage (circulaire economie). Deze methodologie zal downstreamindustrieën in staat stellen de betrouwbaarheid van hun duurzaamheidsclaims aan te tonen en te voldoen aan geldende regelgeving (met name de EU-batterijverordening, de Duitse Supply Chain Act) en anticiperen op de uitvoering van toekomstige regelgeving (EU-richtlijn inzake Corporate Sustainability Due Diligence).


De specifieke taak van het UGent-A&MS team hierin is de evaluatie van de mogelijkheden en beperkingen van multi-element fingerprinting met ICP-massaspectrometrie en hoogprecieze isotopenanalyse van neodymium met multi-collector ICP-massaspectrometrie in de context van zeldzame aarden en permanente magneten.

Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:multi-element fingerprinting, hoge-precisie isotopenanalyse, multi-collector ICP-massaspectrometrie, zeldzame aarden - REE, kritische grondstoffen, neodymium, ICP-massaspectrometrie, traceerbaarheid, magneet
Disciplines:Analytische scheidings- en detectietechnieken, Instrumentele methoden