< Terug naar vorige pagina

Project

Diepte analyse van de relatie tussen executieve functies en bovenste lidmaat functie bij kinderen met unilaterale cerebrale parese

Kinderen met unilaterale cerebrale parese (UCP) vertonen sensomotorische stoornissen, voornamelijk aan één kant van het lichaam ter hoogte van het bovenste lidmaat (BL). Vaak gaan deze stoornissen gepaard met problemen in executieve functies (d.w.z. cognitieve processen die essentieel zijn voor de cognitieve regulering van gedrag en uitvoering van dagelijkse activiteiten), hetgeen hun dagelijkse activiteiten en participatie bijkomend kan bemoeilijken.

Vergeleken met typisch ontwikkelende kinderen, vertonen kinderen met UCP in hun klinische presentatie stoornissen in executieve functies, zich mogelijk uitend in een onvermogen om aandacht te behouden tijdens de uitvoering van taken en in een gebrek aan zelfcorrectie wanneer motorische fouten optreden. Bovendien is geweten dat bij typisch ontwikkelende kinderen de fijne motoriek en handvaardigheid geassocieerd is met executieve functies, aangezien complexe motorische vaardigheden hogere cognitieve functies vereisen. De beschrijving van deze relatie bij kinderen met UCP is echter nog maar beperkt beschreven. Tot op heden worden executieve functies bij kinderen met UCP nog onvoldoende begrepen, ondanks het belang ervan voor een succesvolle taakuitvoering. Bovendien vereist de complexe en heterogene aard van executieve functies dat ze met verschillende instrumenten in kaart worden gebracht om hun gedeeltelijk overlappende functies te contrasteren. Tot nu toe gebruiken studies die executieve functies bij kinderen met cerebrale parese onderzoeken, gewoonlijk slechts één instrument om elke afzonderlijke executieve functie te beoordelen, waardoor de afgrenzing van de verschillende executieve functies onvoldoende bepaald kan worden. Daarnaast wordt de relatie tussen executieve functies en het onderliggende hersenletsel bij kinderen met UCP zelden beschreven, ondanks het veelvuldig gerapporteerde verband tussen executieve functies en hersenactiviteit bij patiënten met een hersenletsel.

Dit project wordt gedreven door de noodzaak om factoren te identificeren die het dagelijks functioneren van kinderen met UCP bemoeilijken. Ten eerste streven we naar een grondige evaluatie van executieve functies met behulp van een uitgebreid onderzoeksprotocol bij kinderen met UCP en typisch ontwikkelende kinderen. Ten tweede zullen we onderzoeken in hoeverre executieve functies gerelateerd zijn aan klinische metingen van unimanuele en bimanuele functie, maar ook met bimanuele motorische controle, gekwantificeerd aan de hand van state-of-the-art robotica. Vervolgens zullen we de relatie tussen executieve functies en de spontane activiteit van het BL in een vertrouwde omgeving onderzoeken, objectief gemeten aan de hand van polssensoren. Ten slotte zullen we inzichten verwerven in de relatie tussen executieve functies en het onderliggend hersenletsel bij kinderen met UCP. De uitkomst van dit project zal onze inzichten in executieve functies bij kinderen met UCP en hun relatie met BL-functie en het onderliggend hersenletsel versterken. Deze nieuwe inzichten zullen bijdragen aan het identificeren van factoren die de unimanuele en bimanuele functie van deze kinderen bepalen, en kunnen mogelijks wijzen op het includeren van executieve functietraining tijdens BL-revalidatie bij deze kinderen.

Datum:3 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:unilateral cerebral palsy, upper limb, rehabilitation, executive functions
Disciplines:Neurologische en neuromusculaire ziekten, Pediatrie
Project type:PhD project