< Terug naar vorige pagina

Project

Matiging, minimalisme en afschaffing: een kritisch onderzoek van reductionistische straffilosofieën op basis van filosofisch-theologische ethiek.

Van de verschillende subdisciplines binnen de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen is de theologische ethiek – met haar fundamentele verhaal over wangedrag, straf en vergeving – misschien wel het best geplaatst om hedendaagse theorievorming over straf en gevangenisstraf te versterken; toch is het misschien wel het meest marginale binnen bestaande penologische debatten. Dit doctoraat wil op een zinvolle manier bijdragen aan de huidige debatten over hoe straf wordt geconceptualiseerd en vervolgens wordt toegepast in de samenleving. Om strafrechtelijke matiging, minimalisme en afschaffing kritisch te onderzoeken, zal dit proefschrift gebruik maken van filosofisch-theologische ethiek als primaire bron, naast penologische en kritische sociale theorie. Dit onderzoek zal niet-empirisch van aard zijn. De Nederlandse criminologen Louk Hulsman en Herman Bianchi, die de disciplines overbruggen, zijn geïdentificeerd als belangrijke gesprekspartners, aangezien hun werk op het gebied van strafrecht en herstelrecht gebaseerd was op religieus-spirituele wortels. Ondanks vergissingen en kleine verkeerde interpretaties heeft de monografie Penal Abolitionism van Vincenzo Ruggiero de deur geopend voor een nadere beschouwing van de kruising tussen criminologen en filosofisch-theologische ethiek. Andere gesprekspartners zijn onder meer Nils Christie, Thomas Mathiesen, Andrew von Hirsch en Ian Loader om een vollediger beeld te krijgen van deze overlap. Dit doctoraat stelt voor om een volledigere en uitgebreidere lezing te ontwikkelen van hoe filosofisch-theologische ethiek de ontwikkeling van meervoudige reductionistische filosofieën heeft gevormd, met analysepunten gericht op menselijke waardigheid, taal en keuzevrijheid. Door te proberen gebruik te maken van een relatief verwaarloosd alternatief moreel discours binnen de penologie, kunnen ook nieuwe inzichten worden gevonden om niet alleen de ontwikkeling van huidige penologische posities beter te begrijpen, maar ook om hun toekomstige richtingen vorm te geven en te verfijnen.

Datum:23 dec 2022 →  Heden
Trefwoorden:Penal moderation, Penal minimalism, Penal abolition, Philosophical-theological ethics, Penal reductionism, Herman Bianchi, Louk Hulsman
Disciplines:Criminologische theorieën, Historische criminologie, Straf en strafrecht
Project type:PhD project