< Terug naar vorige pagina

Project

SRP-Onderzoekszwaartepunt: Immunoregulatoire cellen als doelwit voor moleculaire beeldvorming en therapie in inflammatoire ziekten en kanker (SRP83)

Het Strategisch Onderzoeksprogramma ‘Immunoregulatoire cellen als doelwit voor moleculaire beeldvorming en therapie in inflammatoire ziekten en kanker' (ITAREG) bestaat uit twee onderzoeksgroepen: een groep onder leiding van Prof Dr Tony Lahoutte en Prof Dr Nick Devoogdt
'Medische Beeldvorming/In vivo Cellulaire en Moleculaire Beeldvorming' (MIMA/ICMI) (Faculteit Geneeskunde) en een groep onder leiding van Prof Dr Jo Van Ginderachter 'Cellulaire en Moleculaire Immunologie' (CMIM) (Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen). Samen zullen we:

(1) De fundamentele rol bestuderen van verschillende celtypes die de immuunrespons van het lichaam reguleren tijdens ontstekingsziekten en kanker. Bijgevolg zullen we doelwitmolecules identificeren op deze cellen, die van belang kunnen zijn als ankerpunten voor toekomstige therapieën.

(2) Kleine antilichaamfragmentjes, genaamd nanobodies, ontwikkelen als contraststoffen om deze celpopulaties in het levende lichaam te volgen. We veronderstellen dat lichaamswijde beeldvorming van deze immunoregulatoire en -effector celpopulaties tijdens ontstekingsreacties klinisch relevant zal zijn voor het diagnosticeren van ziekten en het voorspellen van de uitkomst van innovatieve behandelingen. Bovendien zal het doelwitten van immunoregulatoire subpopulaties in het lichaam ook van direct therapeutisch nut zijn.

(3) Klinische trials uitvoeren om het nut van deze nanobodies in patiënten te evalueren.
Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:Inflammatory diseases
Disciplines:Medische biochemie en metabolisme niet elders geclassificeerd