< Terug naar vorige pagina

Project

Bsalomics - De genetische basis van de immuniteit van amfibieën tegen Bsal; een infectieziekte die de salamanderpopulaties in Europa bedreigt.

Wereldwijd worden amfibieën bedreigd door geïntroduceerde infectieziekten, waaronder de recentelijk ontdekte schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de salamanders in NW Europa aantast. De verdere verspreiding van Bsal is onvermijdelijk, en onderzoek naar de natuurlijke immuniteit van amfibieën is cruciaal om de negatieve gevolgen voor salamanders en de neveneffecten op het ecosysteem te vermijden. Onze kennis van de immuniteit van salamanders wordt beperkt door een gebrek aan genetische informatie en door de uitzonderlijk grote en gecompliceerde genomen van salamanders. In dit project zal ik gebruik maken van een nieuw referentiegenoom en een uniek systeem van twee hybridiserende watersalamanders (Triturus) die verschillend op Bsal reageren, om de genetische basis van immuniteit tegen Bsal te decoderen. Door een combinatie van gecontroleerde infectieproeven, experimentele kruisingen tussen resistente en gevoelige salamanders en geavanceerde genomische technieken en analyses, zullen we de genen identificeren die geassocieerd zijn met immuniteit in het lab en in natuurlijke populaties. Dit werk zal belangrijke inzichten opleveren in voor Bsal-immuniteit en de immuniteit van amfibieën in het algemeen. Verwacht wordt dat het project diepgaande langetermijngevolgen zal hebben voor fokprogramma’s voor bedreigde salamanders, en om natuurbeheerders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over populatiebeheer en infectie-controle.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:genomica
Disciplines:Populatie, ecologische en evolutionaire genetica, Biologie van adaptatie, Moleculaire evolutie, Kwantitatieve genetica, Fylogenie en vergelijkende analyse