< Terug naar vorige pagina

Project

Leren uit het verleden: de impact van kortstondige klimaatveranderingen op de maatschappij en omgeving in België - LEAP (LEAP)

In het vroege en midden-laat-holoceen hebben zich ten minste acht abrupte, honderdjarige snelle klimaatveranderingen (RCC's) voorgedaan, die door recente klimaatgegevens wereldwijd zijn geïdentificeerd. Er is echter nog weinig bekend over de effecten van deze RCC's op samenlevingen en hun ecosystemen in het verleden. Dit interdisciplinaire LEAP-project heeft tot doel deze snelle klimaatveranderingen voor België in hoge resolutie te documenteren en de bijbehorende milieu- en maatschappelijke reacties in die tijd te bestuderen. Dit gebeurt door een verzameling en integratie van paleoklimatologische (C & O-isotopen, sporenelementen en U/Th-datering op speleothemen), paleomilieu- (pollenanalyses met 14C-datering) en paleomobiliteitsgegevens (O & Sr-isotopen en 14C-datering op dierlijke/menselijke resten) met hoge resolutie. Deze nieuwe gegevens worden vervolgens vergeleken met klimaatgegevens uit het recente verleden (laatste 250 jaar) en in perspectief geplaatst van de huidige maatschappelijke veranderingen. Dit biedt een unieke bron van klimaat- en milieu-informatie met hoge resolutie voor België om de frequentie en intensiteit van toekomstige bedreigingen als gevolg van klimaatextremen zoals overstromingen, droogte, bosbranden, verlies van biodiversiteit, erosie en zware stormen te voorspellen, en een optimale verhoging van de maatschappelijke weerbaarheid tegen klimaatverandering mogelijk te maken.

 

Datum:1 sep 2022 →  Heden
Trefwoorden:paleoklimaat, 14C datering, speleothems, paleo omgeving, paleomobiliteit
Disciplines:Geoarcheologie, Paleoklimatologie, Prehistorische archeologie, Klimaatsverandering, Milieueffecten en risico assessment, Landschapsarcheologie, Archeologie van de Lage Landen of België