< Terug naar vorige pagina

Project

WHO-samenwerkingscentrum voor human resources voor gezondheidsonderzoek en -beleid (BEL-51)

Het KU Leuven WHO Collaboration Centre on Human Resources in Health Research and Policy heeft de taak om om de WHO en zijn 53 lidstaten bij te staan om het onderzoek mbt health workforce om te zetten in beleid en implementatie. De doelstelling van deze FWO coördinatie-actie is om het WHO CC uit te bouwen tot een coördinatiecentrum voor healthworkforce issues op vlak van verpleegkunde en vroedkunde, en mogeklijk ruimer voor artsen en andere zorgverstrekkers. Dit is een uitdagende opdracht en één van de belangrijkste prioriteiten in de gezondheidszorg. Een studie in de 32 OECD landen voorspelt in 2030 een tekort aan 2,5 miljoen verpleegkundigen (-23%) en 400000 artsen (-9%) in 2030 (Scheffler & Arnold, 2019). 

Om deze opdracht te vervullen concentreren we ons op vier prioritaire domeinen: opleiding, beroepsuitoefening, leiderschap en dienstverlening. De voornaamste doelstelling van de actie zijn:

1. Het verzamelen en analyseren van de beschikbare databanken (e.g. OECD, Eurostat, WHO National Health Workforce Accounts (NHWA)) om tekorten in data en informatie te identificeren op vlak van opleiding, tewerkstelling, berekening van tekorten, aantrekkingskracht van het beroep, retentiecijfers, ... i

2. Het verzamelen en verspreiden van relevante beleidsdocumenten om 'best practices' in de verschillende lidstaten beschikbaar te maken. 

3. De coördinatie en synthese van beschikbaar onderzoek en 'best practices' en hun impact op job en patiëntenuitkomsten 

4. Het aanbieden van een platform om de beschikbare evidentie te verspreiden (website) en de organisatie van webinars, policy briefs, policy dialogues en het voorzien in een evaluatieraamwerk om de status van verpleegkunde en vroedkunde in de verschillende lidstaten te monitoren

5. Door het aanbieden van dit alles, beleidsbeslissingen op vlak van health workforce te versnellen (Coombs et al., 2022)

Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:WHO, health policy
Disciplines:Gezondheidspromotie en -beleid