< Terug naar vorige pagina

Project

De ‘Medewerksters van het Apostolaat’ (Auxilium): een 20e-eeuws netwerk van katholieke lekenvrouwen en hun rol in maatschappelijke en kerkelijke vooruitgang (1940-1977)

De vrouwen van de Auxiliaires de l’Apostolat waren nergens en overal. Deze vrouwen waren deel van een eerder onbekend, maar niettemin breed netwerk van katholieke lekenvrouwen die er na hun oprichting door kardinaal Mercier in 1917 naar streefden om op discrete wijze binnen kerk en samenleving hun christelijke roeping te beleven. Dit project bestudeert de ontwikkeling van dit netwerk van lekenvrouwen van de Tweede Wereldoorlog tot de lange jaren 60 door (i) de leden van Auxiliaires de l’Apostolat en hun netwerk in kaart te brengen; (ii) door hun ideeën te bestuderen als ‘travelling concepts’ tussen theologische, gender en maatschappelijke contexten; en (iii) door hun invloed op sociale, kerkelijke en feministische organisaties in de Belgische en internationale context te bestuderen. Gegeven het vertrouwelijk karakter van deze roeping wordt deze sociaal conceptuele geschiedschrijving aangevuld met historical network research en mondelinge geschiedschrijving.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:History of religions, churches and theology, Auxiliaries of the Apostolate (Auxilium), History of a Catholic women’s network, Intellectual history
Disciplines:Cultuurgeschiedenis, Moderne en hedendaagse geschiedenis, Geschiedenis van religies, kerken en theologie
Project type:PhD project