< Terug naar vorige pagina

Project

SRP-Groeifinanciering: Uiterst rechtse ficties: de betekenissen van audiovisuele fictie bij jonge burgers met radicaalrechtse sympathieën (SRP93)

In de voorbije jaren werden samenlevingen doorheen Europa en de wereld geconfronteerd met de mainstreaming van radicaalrechtse ideologieën. Die is zichtbaar in de electorale successen van partijen, maar radicaalrechts is ook een dominante aanwezigheid in de bredere media en culturele omgeving, vooral online. Zeker in de door digitale media gesatureerde levens van jonge mensen is radicaalrechts een zeer aanwezige kracht.
Dit onderzoek stelt zich de vraag wat de rol is van audiovisuele fictie (films, TV en streaming series, web series) in hoe jongeren met radicaalrechtse sympathieën zich verhouden tot radicaalrechtse ideologie en politiek. Welke audiovisuele fictie consumeren zij? Hoe motiveren hun radicaalrechtse sympathieën hen om zich te identificeren met bepaalde films en series, zich ertegen te verzetten of creatief te integreren in radicaalrechtse narratieven? Hoe gaan ze actief om met deze media via de digitale en sociale media die een centrale rol spelen in hun leven (sharen, liken, comments geven, memes produceren, etc.)?
Door deze vragen te beantwoorden draagt het onderzoek bij aan een diepgaander begrip van audiovisuele fictie als een centraal element in het politieke leerproces van jonge mensen en hun ontwikkeling als politieke geëngageerde burgers. Dit zal zorgen voor een meer genuanceerd beeld van de rol die (radicaalrechtse) politiek speelt in de manier waarop jong mensen fictie-media consumeren en hoe ze er actief mee omgaan in hun door digitale media gesatureerde levens.
Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:communication sciences
Disciplines:Communicatiewetenschappen niet elders geclassificeerd