< Terug naar vorige pagina

Project

SRP-Onderzoekszwaartepunt: Duurzame chemische technologie door middel van multifunctionele gestructureerde materialen (SRP70)

De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 leidt tot een stijging van de temperatuur op aarde, met een enorme impact op onze samenleving tot gevolg. Menselijke activiteiten zoals transport met voertuigen aangedreven door fossiele brandstoffen, opwekking van elektriciteit in kolen- of gascentrales, intensieve veehouderij, cementproductie, enz., leiden tot de uitstoot van zulke broeikasgassen.
De chemische industrie, essentieel voor de productie van een grote verscheidenheid aan
gebruiksgoederen, verbruikt enorme hoeveelheden energie en is daarom ook verantwoordelijk voor een grote uitstoot aan zulke broeikasgassen.
Het huidige Strategisch Onderzoeksprogramma wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en
verbeterde chemische processen, die minder energie verbruiken, minder CO2 uitstoten en het mogelijk maken om producten van betere kwaliteit te bekomen. Dit onderzoek beoogt de ontwikkeling van geavanceerde chemische scheidingsprocessen, waarmee bijvoorbeeld waardevolle stoffen uit mengsels kunnen worden gewonnen of waarmee de uitstoot van schadelijke verbindingen in de omgeving kan worden verminderd. Daartoe worden geavanceerde computermodellen ontwikkeld en gebruikt om het ontwerp van complexe structuren en materialen te ondersteunen. Het gebruik van zulke geavanceerde materialen in chemische processen zal toelaten om veel betere en duurzame technologieën te ontwikkelen. Met deze aanpak willen inspelen op de vele uitdagingen op het gebied van energie en duurzaam gebruik van natuurlijke grondstoffen, waarmee onze samenleving vandaag wordt geconfronteerd.
Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:chemical technology
Disciplines:Industriële chemie