< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van bacteriën in het voedingsgedrag van copepoden om de energiestroom aan de basis van mariene voedselwebben te beïnvloeden

Wereldwijd worden natuurlijke omgevingen steeds meer verstoord door klimaatverandering, toenemend landgebruik en vervuiling. Er is een steeds dringendere behoefte aan een beter begrip van het algemene functioneren van de mariene ecosystemen op aarde. Interacties aan de basis van mariene voedselketens zijn nog niet volledig begrepen. Het bepalen van de rol van bacteriën in microbiële voedselketens en hun interacties met eerstelijnsconsumenten, namelijk harpacticoïde copepoden, is cruciaal voor benthische ecosystemen en aquacultuurtoepassingen. Daarenboven, ondervindt aquacultuur steeds meer druk om over te gaan tot duurzame kweekpraktijken, gebruik makend van de juiste voeding. Het is daarom essentieel om het effect van bacteriële biofilms op de voedingsecologie en energetische waarde van copepoden, met name het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, te onderzoeken. Vooral fecale pellets zijn van belang om het coprofaag gedrag van copepoden te begrijpen en om het belang van bacteriële afbraak van voedselbronnen, het zogenaamde microbieel tuinieren, te kwantificeren. Dit voorstel beoogt de mogelijkheid om de energiestroom aan de basis van mariene voedselketens te sturen door de ontwikkeling van kunstmatige en gemodificeerde dragers met geselecteerde biofilms. De nieuwe inzichten kunnen de ontwikkeling van duurzame voedingsalternatieven voor Artemia, inclusief bijbehorende biofilms in aquacultuurtoepassingen ondersteunen.

Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:Ecologie van het voedselweb
Disciplines:Mariene ecologie, Aquacultuur, Microbiomics, Lipidomics, Milieubiotechnologie voor de mariene omgeving