< Terug naar vorige pagina

Project

Het bioom van drinkwater distributienetwerken: Detectie van de impact van omgevingsfactoren op het voorkomen van ongewenste bacteriën gelinkt aan de aanwezigheid van hogere organismes.

De vlaamse drinkwatermaatschappijen kunnen veilig en kwalitatief water garanderen wanneer het de prodcutie verlaat. Vandaag de dag wordt er ingezet om die kwaliteit te kunnen blijven garanderen tijdens het transport naar de consument. Desalniettemin, blijft de introductie en hergroei van ongewenste bacteriën, die de smaak en geur van het water of de menselijke gezondheid kunnen aantasten, een terugkomend probleem in het drinkwater distributienetwerk. Momenteel focust onderzoek zich vaak op de microbiële component, terwijl er ook al protozoa en macro-organismes gevonden zijn in deze netwerken. Wij veronderstellen dat de relaties tussen de verschillende trofische lagen van deze netwerken een invloed hebben op de microbiële samenstelling and dus ook de kwaliteit van het drinkwater. Tot op heden, zijn er nog steeds vragen over wat deze specifieke interacties zijn and in hoe verre verschillende omgevingsfactoren een invloed uitoefenen op het drinkwater netwerk bioom en uiteindelijk de water kwaliteit. Met behulp van de ontwikkeling van een eDNA analyse om taxonomisch zowel, eukaryotische als bacteriële species te indentificeren, willen we het bioom van het Vlaams distributienetwerk gaan karakteriseren in zones met een goede en slechte kwaliteit. Deze data gaan we dan gebruiken om de invloed van veranderende omgevingsfactoren op het bioom en de drinkwater kwaliteit te bepalen op onze state-of-the-art drinkwater piloot.

Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:Hogere organismen in drinkwaternetten
Disciplines:Single-cell data analyse, Bacteriologie, Microbiomen, Aquatische biologie, Ecologie niet elders geclassificeerd