< Terug naar vorige pagina

Project

[18F]AlF-NOTA-octreotide PET beeldvorming van de somatostatinereceptor in neuroendocriene tumoren: vergelijking met [68Ga]Ga-DOTATATE en evaluatie van het gebruik in de klinische setting.

PET/CT met somatostatine-analogen gelabeld met gallium-68 ([68Ga]Ga-DOTA-SSA) is op heden de gouden standaard voor beeldvorming van de somatostatinereceptor in neuroendocriene tumoren (NETs). Het gebruik ervan is echter gelimiteerd door praktische en economische problemen gerelateerd aan 68Ge/68Ga generatoren. Fluor-18 heeft verschillende voordelen om deze problemen te omzeilen. Recente ontdekkingen in de radiofarmacie hebben het mogelijk gemaakt om een gallium-68 atoom te vervangen door fluor-18, wat heeft geleid tot veelbelovende klinische resultaten van fluor-18 gelabelde somatostatine-analogen (SSAs), zoals [18F]AlF-NOTA-octreotide ([18F]AlF-OC). Ons doel is om het routine klinisch gebruik van [18F]AlF-OC als alternatief voor [68Ga]Ga-DOTA-SSA te valideren. Eerst gaan we een inter-observer agreement analyse uitvoeren op beelden van 75 patiënten met een NET die gescand werden met zowel [18F]AlF-OC PET/CT als [68Ga]-DOTA-SSA PET/CT en beoordelen we de klinische impact van het gebruik van [18F]AlF-OC. Vervolgens evalueren we het routinematig klinisch gebruik van [18F]AlF-OC PET/CT in een retrospectieve studie met 150 patiënten door letsel detectie en uitgebreidheid van ziekte te beoordelen, door een semi-quantitatieve analyse van traceruptake uit te voeren en door te vergelijken met andere beschikbare diagnostische modaliteiten. We willen hiermee bewijs leveren voor het gebruik van [18F]AlF-OC PET/CT in centra met beperkte toegang tot [68Ga]Ga-DOTA-SSA.

Datum:3 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:[18F]AlF-NOTA-octreotide PET imaging, [18F]AlF-NOTA-octreotide, PET imaging, somatostatin receptor, neuroendocrine tumors, [68Ga]Ga-DOTATATE, AlF-NOTA-octreotide
Disciplines:Nucleaire beeldvorming
Project type:PhD project