< Terug naar vorige pagina

Project

RhodoMeal: Fotohydrogenotrofe productie van purperbacteriën als een duurzaam eiwitrijk voedingsingrediënt/

Transformatie van ons voedingssysteem is nodig om de wereldbevolking duurzaam te voeden en aan de stijgende eiwitvraag te voldoen. Dierlijke productie steunt weliswaar sterk op landouw geschikte grond en fossiele brandstoffen, wat een eiwittransitie noodzaakt. Productie van microbiële biomassa behoeft geen landbouwgrond en kan o.b.v. hernieuwbare bronnen. Een interessante optie is de kweek van purperen niet-zwavel bacteriën (PNSB) op H2 voor elektronen, CO2 voor koolstof en licht voor energie. Onderzoek naar fotoautohydrogenotrofe PNSB limiteerde zich tot veelbelovende testen in flessen. RhodoMeal wil pionieren met kweek van voedzaam eiwitrijk poeder van Rhodobacter capsulatus in een fotobioreactor op H2 en CO2. Het eerste doel is om te begrijpen hoe de keuze van lichtgolflengte(s) eiwitgehalte en -samenstelling kunnen sturen. Daarna zal een tweecompartimentsreactor met operationele strategie ontwikkeld worden die efficiënt, productief en schaalbaar is. Na batchproductie zal ook kostenbesparende continue operatie onderzocht worden. Tenslotte zullen voor het eerst voedingsgerelateerde functionele eigenschappen (schuimvorming, emulgatie, gelatie) van PNSB bestudeerd worden. Het effect van groeicondities op zal in kaart gebracht worden, samen met hun gedrag onder condities types voor voedselverwerking. RhodoMeal sluit aan bij de duurzame H2- en CO2-gebaseerde economie, en mikt op het creëren van een nutritioneel en functioneel aantrekkelijk ingrediënt voor de voedingsindustrie.
Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:SINGLE CELL-EIWIT, MICROBIEEL VOEDSEL
Disciplines:(Bio)chemische reactoren, Bioverwerking, bioproductie en bioproducten, Fermentatie, Voedselchemie en moleculaire gastronomie, Voedselfysica
Project type:Samenwerkingsproject