< Terug naar vorige pagina

Project

Constructie en validatie van atoxigene stammen van Clostridium botulinum voor challengetesten in voedingsmiddelen

Er is een toenemende vraag van de consument naar gezonde, kant-en-klare en mild bewerkte voeding die natuurlijke ingrediënten bevat en minder zout, suiker en kunstmatige additieven. Deze trend zette de voedingsindustrie ertoe aan om nieuwe verwerkings- en conserveringstechnologieën te ontwikkelen zoals natuurlijke bewaarmiddelen of hogedrukbehandelingen. De herformulering en het gebruik van milde behandelingstechnologieën, in combinatie met gekoelde opslag, kan helaas risico's opleveren met betrekking tot pathogene micro-organismen. Daarom moeten challengetesten worden uitgevoerd om de veiligheid en kwaliteit van de producten te waarborgen. In dit verhaal worden sporenvormende bacteriën, zoals de zeer giftige ziekteverwekker Clostridium botulinum, steeds belangrijker vanwege hun extreem hittebestendige sporen en het vermogen van sommige stammen om te groeien in gekoeld voedsel. Vanwege hun zeer hittebestendige sporen zijn C. botulinum groep I-stammen het grootste risico in niet-zure voedingsmiddelen in blik, terwijl de psychrotrofe groep II-stammen een risico vormen in gekoelde kant-en-klare voedingsmiddelen. Echter, door hun strikt anaëroob metabolisme en de productie van een dodelijk neurotoxine, vereisen challengetesten met dit organisme gespecialiseerd personeel en infrastructuur. Om deze challenge-studies toegankelijker te maken, is dit project gericht op het ontwikkelen van een stammencocktail van natuurlijk atoxigene groep I en groep II stammen. Het gebruik van een cocktail garandeert dat de variabiliteit binnen de soort is opgenomen. Dit onderzoek zal innovatie in de voedingsindustrie stimuleren, een gedetailleerde vergelijkende studie van atoxische en toxische C. botulinum-stammen mogelijk maken en basisonderzoek naar C. botulinum vergemakkelijken.

Datum:1 apr 2018 →  4 nov 2022
Trefwoorden:Food safety, Clostridium botulinum, Bacteriocins
Disciplines:Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Productie van landbouwdieren, Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde
Project type:PhD project