< Terug naar vorige pagina

Project

Identificatie van genetische regelaars van het Crabtree effect in Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae (bakkers- of biergist) is een van de meest gebruikte microben in industrie. Naast de voedingsindustrie speelt deze gist ook een belangrijke rol in de biotech als celfabriek. Het Crabtree effect is een groot probleem voor industriële toepassingen van S. cerevisiae, aangezien dit effect efficiënte biomassaproductie bemoeilijkt. Het Crabtree effect beschrijft S. cerevisiae’s voorkeur om glucose te fermenteren wanneer de glucosespiegels een specifieke drempel overschrijden. Dit gebeurt zelfs als er zuurstof aanwezig is, hoewel respiratie ongeveer 6 keer meer ATP-moleculen oplevert dan fermentatie. Maximale biomassa productie vereist speciale set-ups om glucose laag genoeg te houden om ervoor te zorgen dat cellen respireren en voldoende ATP maken voor biomassa productie. Studies die het Crabtree effect proberen te wijzigen verwijderen belangrijke metabole hubs. Dit resulteert in gisten die ongeschikt zijn voor de industrie vanwege hun aanzienlijk lagere fitness en hun GM karakter. In dit project zal ik de natuurlijke gistdiversiteit bestuderen om via een Round Robin QTL natuurlijke mutaties te identificeren die het Crabtree effect beïnvloeden. Via metabolomics zal ik kunnen identificeren hoe deze allelen precies het Crabtree effect regelen. Vervolgens zal ik deze kennis gebruiken om industriële stammen te maken die meer biomassa kunnen produceren. De resultaten van dit project zijn cruciaal voor selectie en ontwikkeling van superieure industriële gisten.

Datum:29 sep 2022 →  Heden
Trefwoorden:Saccharomyces cerevisiae, Crabtree, Fermentation-to-respiration
Disciplines:Fermentatie, Industriële microbiologie
Project type:PhD project