< Terug naar vorige pagina

Project

Onwikkelen van Yarrowia lipolytica voor duurzame vetproductie voor plantaardige vleesvervangers

De belangstelling van consumenten voor plantaardige vleesalternatieven (PBMA) is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Recente zorgen over duurzaamheid, voedselzekerheid milieu- en volksgezondheidseffecten van gekweekt vlees hebben de behoefte aan PBMA's versneld. De grootste barrière voor algemene aanvaarding is textuur en smaak, waarbij de lipidenfractie van de PBMA een belangrijke rol speelt. Momenteel zijn PBMA-lipiden afkomstig uit oliën van niet-duurzaam gekweekte planten, die aanzienlijk verschillen van de lipiden die in dierlijk vlees worden aangetroffen, wat leidt tot inferieure PBMA's. In dit project ga ik Y. lipolytica ontwikkelen om via precisiefermentatie dierlijke lipiden te produceren uit afvalstromen. Ik zal screeningstechnieken combineren met synthetische biologie om stammen te genereren met verhoogde lipidenopbrengsten en het vermogen om afvalstromen te gebruiken. Vervolgens zal ik CRISPR-Cas9 gebruiken om hun lipidenprofielen te verfijnen, wat stammen oplevert die dierlijke lipidenprofielen nabootsen. Hiervoor zal ik de relatieve abundantie van specifieke vetzuren en hun positie in triacylglycerolen, het belangrijkste opslaglipide, wijzigen. Ten slotte zal ik de lipiden evalueren in een PBMA (rundsburger) recept. Hoewel de resulterende stammen onmiddellijk kunnen worden gebruikt voor de productie van PBMA, kunnen ze ook verder worden ontwikkeld tot microbiële fabrieken voor andere oleochemicaliën, zoals voor plantaardige zuivelproducten of biobrandstoffen.

Datum:20 sep 2022 →  Heden
Trefwoorden:Plant-based meat alternatives, Yarrowia lipolitica, Lipid production, Waste stream valorization
Disciplines:Metabole regeling, Lipiden, Genetica niet elders geclassificeerd, Bioverwerking, bioproductie en bioproducten, Fermentatie
Project type:PhD project