< Terug naar vorige pagina

Project

Gendering van politieke ballingschap: politieke migraties van vrouwen naar België (1918-1958) (WOMENEXILE). (WOMENEXILE)

Er is relatief weinig historisch onderzoek naar vrouwen in politieke ballingschap. Terwijl politieke ballingen al lang aandacht krijgen van historici, hebben vrouwelijke politieke ballingen veel minder zichtbaarheid, aangezien de figuur van de banneling, zoals die van de activist, is gebouwd op het model van mannelijkheid. Dit is ook het geval in België. Het Belgische Rijksarchief bewaart duizenden dossiers over deze migrantenvrouwen. Deze dossiers, opgesteld door de Belgische immigratiediensten [Vreemdelingenpolitie (de voorloper van de huidige Dienst Vreemdelingenzaken) en het Bureau van de Commissaris-generaal voor vluchtelingen & staatlozen], vormen een uitzonderlijk rijke en onderbenutte bron voor het bestuderen van de aard en chronologie van de politieke migratie naar België in de twintigste eeuw, en voor het onderzoeken van de politieke, sociale en culturele dimensies van de interacties tussen deze immigranten en het Belgische middenveld. Er zal een onlinedatabase worden gecreëerd van deze in België verbannen vrouwen en honderden van die vergeten verhalen zullen worden opgegraven, bestudeerd en aan het publiek gepresenteerd. Dit project zal een cruciale stap zijn om deze uitzonderlijk rijke bronnen te ontsluiten voor toekomstig onderzoek en op deze manier bij te dragen tot het ontluikende interdisciplinaire domein van migratiestudies in België en in het buitenland. De doelstellingen zijn echter niet louter academisch: het reconstrueren en vertellen van de levensverhalen van deze vrouwen in ballingschap (in de periode 1918-1958) zal ook de hedendaagse debatten over migratie, diversiteit en de huidige 'vluchtelingencrises' verrijken en voeden, evenals over gender en de positie van vrouwen binnen politiek activisme.
Datum:15 dec 2020 →  Heden
Trefwoorden:BALLING, MIGRATIE, MIGRATIEBELEID, VROUWENGESCHIEDENIS
Disciplines:Etniciteit en migratiestudies, Sociologie van gender- en genderrelaties, Mensenrechtenwetgeving, Admiciteit en immigratie, Moderne en hedendaagse geschiedenis, Politieke geschiedenis, Wereldgeschiedenis
Project type:Samenwerkingsproject