< Terug naar vorige pagina

Project

Trommelvlieschirurgie verbeteren via inzicht in de geluidsenergiestroom over het trommelvlies met behulp van nieuwe computationele methoden.

In de eerste stap van het hoorproces vangt het trommelvlies geluidstrillingen op en geeft deze via de gehoorbeentjes door aan het met vloeistof gevulde binnenoor. Huidige computermodellen zijn nog niet in staat om te visualizeren hoe geluidsenergie wordt overgedragen van het trommelvlies naar de gehoorbeentjes. Inzicht in dit proces is essentieel voor de verdere ontwikkeling van chirurgische procedures voor trommelvlies-reconstructies. In dit project zal ik 3D trommelvlies-bewegingen meten om de dynamische eigenschappen ervan te karakteriseren. Daarnaast zal ik een nieuwe techniek ontwikkelen om de onbekende distributie van anisotrope materiaalparameters van het trommelvlies in situ te bepalen. Deze gegevens zullen belangrijke input leveren voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige trommelvlies-grafts, en zullen de materiaalkeuze van klinische graftingtechnieken verbeteren. Vervolgens zal ik deze parameters gebruiken om een realistisch computermodel te bouwen van de mechanica van het trommelvlies en een methode ontwikkelen om de energiestroom te berekenen in gekromde anisotrope structuren zoals het trommelvlies. Met dit nieuwe model en deze methode zal ik in staat zijn om de stroming van geluidsenergie te visualizeren. Dit zal eindelijk een antwoord geven op de fundamentele biomechanische vraag hoe het trommelvlies geluidsenergie opvangt, en het zal een objectief instrument opleveren voor het optimaliseren van klinische procedures om trommelvlies-perforaties te herstellen.
Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:BIOMECHANICA
Disciplines:Mechanica van vervormbare vaste stoffen, Akoestiek, geluid en trillingsgerelateerde ingenieurskunde, Continuümmechanica, Dynamica, vibratie en vibratiecontrole, Weefsel- en orgaanbiomechanica