< Terug naar vorige pagina

Project

Beeldvorming in kleur en multidimensionele beeldverwerking voor medische applicaties (CIMI)

Kleine kleurverschillen en kleurfouten kunnen een invloed hebben op de diagnose en de te nemen acties. Jammer genoeg maakt de medische sector vandaag nog geen optimaal gebruik van kleur- en multidimensionele informatie. Dit onderzoeksproject wil deze situatie verbeteren.
De basistechnologie die zal ontwikkeld worden in dit project omvat het volledige beeldverwerkingsproces, gaande van toestellen voor het maken van medische beelden, over het verwerken van de data, visualisatie van de beelden en finaal de klinische validatie en standaarden. Enkele specifieke klinische problemen worden onder de loep genomen: pathologie, dermatologie, preklinische beeldvorming en chirurgische toepassingen.

Aan de zijde van iMinds bundelen alle Vlaamse universiteiten hun krachten omdat ze geloven in de maatschappelijke relevantie van dit project. Kanker en chronische ziekten worden beter opspoorbaar, de gezwellen worden preciezer gelokaliseerd voor chirurgische ingrepen en het ontwikkelen van medicijnen wordt gestimuleerd. Samengevat is het doel van dit project om belangrijke technische vooruitgang te boeken die het zal mogelijk maken om ten volle gebruik te maken van kleur en multidimensionale informatie voor medische toepassingen. Dit zal uiteraard leiden tot vele voordelen voor de maatschappij. Aangezien dit project een eerste stap is in een relatief nieuw domein zijn we ervan overtuigd dat we in staat zullen zijn om echt een verschil te maken.

Datum:1 okt 2009 →  31 dec 2011
Trefwoorden:medische beeldvorming
Disciplines:Medische beeldvorming en therapie, Andere paramedische wetenschappen