< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikeling van biomerkers voor stralingsgevoeligheid en onderzoek naar onderliggende mechanismen bij vrouwen die in aanmerking komen voor het starten van mammografiescreening op jonge leeftijd.

straling kan DNA schade veroorzaken en dit leidt tot een verhoogd kankerrisico. Bij vrouwen met een familiale belasting worden mammografieonderzoeken gestart op jonge leeftijd. Een significant aantal patiënten uit deze groep heeft een defect in de borstkankergenen BRCA1 of BRCA2 die een rol spelen bij het herstellen van DNA schade. Mogelijks hebben deze vrouwen dus een hoger risico op het ontwikkelen van een stralingsgeïnduceerde borsttumor. Momenteel zijn er geen gegevens beschikbaar omtrent de veiligheid en efficiëntie van het starten van mammografiescreening op jonge leeftijd bij deze risicogroep. Het doel van deze studie is dan ook de ontwikkeling van een biomerker om stalingsgevoeligheid te voorspellen en inzicht te verkrijgen in de genen betrokken bij borstkanker en stralingsgevoeligheid.

Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2016
Trefwoorden:erfelijk borstkanker, micronucleustest, BRCA1/2, mammografie, gen expressieprofiel
Disciplines:Genetica, Laboratoriumgeneeskunde, Moleculaire en celbiologie, Medische systeembiologie, Medische beeldvorming en therapie, Morfologische wetenschappen, Systeembiologie