< Terug naar vorige pagina

Project

De invloed van maatschappelijke, technologische en economische veranderingen op de strategische doelstellingen voor het museum van de toekomst.

Dit proefschrift onthult en analyseert de resultaten van een verkennend, kwalitatief onderzoek naar museumleiderschap, en meer specifiek naar de impact van de Covid-pandemie op de museumwereld. De centrale vraag die gesteld wordt, is welk soort leiderschap nodig is om onze publieke en private musea de nodige boost, autonomie en solide basis voor de toekomst te geven. De pandemie heeft niet alleen de digitale transformatie van musea in een stroomversnelling gebracht, maar ook de behoefte aan deskundig personeel blootgelegd. Ook het gebrek aan en de nakende behoefte aan de nodige autonomie, nieuwe strategieën voor de toekomst en een meer op samenwerking gericht leiderschap zijn aan het licht gekomen. Bovendien heeft het onderzoek aangetoond dat er een gebrek is aan voldoende professionele training en ondersteuning voor museumleiders.

In dit doctoraat wordt het huidige leiderschap van musea op international niveau onder de loep genomen hetgeen, zeker na de uitdagingen die de recente pandemie met zich meebracht, om aandacht vraagt. De huidige moeilijkheden die de meeste musea ondervinden (bv. financiering, digitalisering, opleiding van personeel, duidelijke toekomststrategieën, leiderschapsstructuur, autonomie) vragen om een herdefiniëring van wat de taak van een museumdirecteur inhoudt en een herwaardering van hoe het culturele veld te verzoenen met ondernemersprincipes en traditionele zakelijke uitdagingen. Het proefschrift heeft als uiteindelijk doel enkele potentiële leiderschapsstijlen en -strategieën te identificeren, en enkele aanbevelingen te doen voor de toekomstige ontwikkeling van leiderschapstraining.

Keywords: cultural leadership - networked museum - future museum - change management - collective leadership - transformational leadership - systems thinking - scenario
building

Datum:18 mei 2018 →  18 mei 2022
Trefwoorden:cultural leadership
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Theorie en methodologie van de literatuurwetenschappen, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen
Project type:PhD project