< Terug naar vorige pagina

Project

Het herdenken van 'denken over je denken': Het identificeren van de rol van metacognitieve monitoring in academisch leren door het gebruik van cognitief psychologische methoden in pedagogisch onderzoek.

Een fundamenteel doel van pedagogisch onderzoek is de oorsprong en correlaten van individuele verschillen bij het leren van schoolse vaardigheden te achterhalen. Dat komt omdat pedagogisch onderzoek erop gericht is om leeromgevingen te ontwikkelen die optimaal afgestemd zijn om individuele verschillen in schools leren op te vangen. Metacognitie werd aangewezen als een belangrijk proces voor leren. We missen echter een functioneel inzicht in de rol van metacognitie in schoolse vaardigheden door verschillende tekortkomingen in de bestaande literatuur. Het huidige project grijpt deze tekortkomingen aan door gebruik te maken van een experimentele aanpak met aandacht voor ecologische validiteit. Om dit te bewerkstelligen zal ik een nieuwe methode introduceren om metacognitieve monitoring bij kinderen te meten tijdens het leren van schoolse vaardigheden, zoals rekenen. Via zorgvuldige longitudinale- en trainingsstudies zal ik de samenhang onderzoeken tussen metacognitieve monitoring en het leren van schoolse vaardigheden. Bijkomend zal ik de causaliteit van deze samenhang onderzoeken door metacognitieve monitoring experimenteel te manipuleren tijdens het schoolse leren. Deze integratieve aanpak is bedoeld om unieke inzichten te verwerven in de rol van metacognitieve monitoring in schoolse vaardigheden, die niet te achterhalen zijn vanuit de bestaande literatuur. Deze aanpak kan zorgen voor een kritische doorbraak in het ontwerpen van effectieve leeromgevingen voor kinderen.

Datum:1 nov 2022 →  Heden
Trefwoorden:metacognitive monitoring, arithmetic
Disciplines:Onderwijs- en schoolpsychologie, Curriculum en pedagogiek van wiskunde en rekenvaardigheid, Onderwijspsychologie en educatief ontwerp