< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Natuurstoffen & Voeding Onderzoek en Analyse - Farmaceutische Technologie (NatuRAPT)

Research Group

Tijdsduur:1 okt 2022 →  Heden
Organisatieprofiel:De missie van de onderzoeksgroep "Natural Products & Food Research and Analysis – Pharmaceutical Techology" (NatuRAPT) is een bijdrage leveren tot de gezondheid van de mens door onze kennis van medicinale planten en voedingsplanten te verhogen, met inbegrip van de chemische profilering van hun inhoudsstoffen en metabolieten, de ontwikkeling van methoden om hun kwaliteit te verzekeren, optimalisatie van hun formulatie om de biologische beschikbaarheid te garanderen en te verbeteren, en evalutie van hun gezondheidseffecten. De onderzoeksgroep is actief op het domein van medicinale planten, natuurproducten, en functionele voeding. Biologisch actieve bestanddelen worden geïsoleerd en geïdentificeerd, en analytische methoden ontwikkeld en gevalideerd. De onderzoeksgroep beschikt over een opzuiverings- en identificatie-platform voor natuurproducten en bestanddelen van voeding met flash chromatografie, semi-preparatieve en analytische LC-MS, LC-SPE-NMR en GC-MS. Met behulp van deze technieken kunnen analytische methoden voor de meeste productklassen ontwikkeld worden. Gezondheids¬effecten van medicinale planten, natuurproducten, voeding en voedingssupplementen kunnen zowel in vitro als in vivo geëvalueerd worden. De onderzoeksgroep heeft een uitgebreide expertise in de bepaling van oxidatieve stress parameters. Een gastro-intestinaal dialyse model werd ontwikkeld om het metabolisme van natuurproducten en bestanddelen van voeding te bestuderen, de actieve metabolieten te identificeren, en te onderzoeken hoe de formulatie de biologische beschikbaarheid beïnvloedt van de actieve bestanddelen van voeding, plantenpreparaten en andere medicinale producten. De focus ligt op innovatieve doseringsvormen, met inbegrip van formulatie- en proces-optimalisatie. Formulaties omvatten oplossingen, emulsies of suspensies, vaste dispersies, micro- en nano-partikels, gesproeidroogde en gevriesdroogde poeders, om toe te passen in harde gelatine capsules of tabletten. Naast karakterisatie van de fysico-chemische parameters, wordt ook de stabiliteit en de verpakking van de formulaties geëvalueerd. Deze kennis zal bijdragen tot de ontwikkeling van medicinale plantenpreparaten en voedingssupplementen die beantwoorden aan hoge kwaliteitscriteria, en die veilig en effectief zijn.
Trefwoorden:FARMACEUTISCHE TECHNOLOGIE, VOEDSEL, VOEDING, MEDICINALE PLANTEN, FORMULATIE, NATUURPRODUCTEN
Disciplines:Chemie van natuurlijke producten, Voeding en dieetkunde, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Nutraceuticals, Small molecules, Farmaceutische analyse en kwaliteitszorg, Farmaceutica, Farmaceutische technologie, Farmacognosie en fytochemie, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie