< Terug naar vorige pagina

Project

De effectiviteit van interventies gericht op automatische inferenties

Het begrijpen van schadelijk of maladaptief gedrag zoals verslavingsgedrag, racistisch gedrag of milieuonvriendelijk gedrag is een belangrijke uitdaging binnen de psychologie. Een zeer invloedrijk idee is het idee dat schadelijk gedrag veroorzaakt wordt door impliciete, associatieve mentale processen eerder dan expliciete processen gebaseerd op propositionele overtuigingen die meer bedachtzaam gedrag zouden onderliggen. Bijvoorbeeld, veel onderzoek rond gedragsverandering in de context van verslaving of racisme is gestoeld op de assumptie dat de automatische activatie van associaties tussen mentale representaties in ons geheugen automatische evaluatie van stimuli onderligt die leidt tot schadelijk gedrag. 

Recente bevindingen zijn echter niet in overeenstemming met dit duale-proces idee en bieden evidentie dat inferentiële processen of processen die gestoeld zijn op propositionele overtuigingen niet enkel bedachtzaam maar ook meer automatisch en schadelijk gedrag onderliggen. Echter, één-proces theorieën die uitgaan van enkel inferentiële mentale processen zijn vaak bekritiseerd omdat ze onvoldoende gespecificeerd zijn en enkel toegepaste waarde vertonen in specifieke contexten met beperkte generaliseerbaarheid. 

Op basis van het idee dat automatische inferenties menselijk gedrag bepalen, neemt dit project de uitdaging aan om de processen die onderliggen aan schadelijk gedrag te onderzoeken. In dit project zullen we specifiek de toegepaste waarde nagaan van een nieuwe inferentiële theorie van gedrag en zullen we nagaan hoe effectief interventies kunnen zijn die gericht zijn op het aanpassen van automatische inferenties om op die manier schadelijk gedrag aan te passen. We focussen hierbij op inferentie training en inferentie nudging interventies.

Om deze vragen te beantwoorden, zullen we recente inzichten integreren uit de cognitieve (neuro-) wetenschappen, en sociale, klinische, en motivatiepsychologie, zodat er kruisbestuiving is tussen deze disciplines. Het uiteindelijke doel van dit project is om een integratieve theorie te ontwikkelen over de automatische inferentiële processen die schadelijk gedrag onderliggen en de toegepaste waarde van deze theorie te testen voor het veranderen van maatschappelijk relevant gedrag waarvoor efficiënte interventies dringend nodig zijn.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:automatische inferenties, schadelijk gedrag, gedragsinterventies
Disciplines:Leren en gedrag, Cognitieve processen, Toegepaste psychologie niet elders geclassificeerd